MENIU

Astăzi se lansează Comisa de tăiat hârtii. Cioloş: Se fac eforturi pentru a reduce birocraţia

<p>Cioloş: S-au dat milioane pentru sistemele informatice. Se fac eforturi pentru a reduce birocraţia</p>

Primul ministrul Dacian Cioloş a afirmat înaintea Şedinţei de Guvern că se fac eforturi pentru a reduce birocraţia şi ca cetăţenii să nu se mai plimbe de la un ghişeu la altul. Guvernul lansează, miercuri, platforma online maisimplu.gov.ro, care are drept scop debirocratizarea administrație publice prin eliminarea unor documente sau tipuri de dosare.

"Astăzi lansăm platforma a ceea ce am numit noi Comisa de tăiat hârtii, platforma online care va trebui să ne ajute să identificăm acele lucruri în funcționarea administrației care să ducă la o debirocratizare în relația cu cetățenii mai ales. Această platformă online are adresa "maisimplu.gov.ro", unde o să invităm contribuabilii, cetățenii să ne împărtășească din experiența lor în relația cu administrația și care documente sau care tipuri de dosare pe care trebuie să le depună la administrație li se par complicate și ar putea fi simplificate", a anunțat Dacian Cioloş, la începutul ședinței de Guvern.

Primul ministru a mai spus că pentru a reduce birocraţia, sistemele informatice trebuie să fie puse la punct. Conform acestuia, de exemplu, cine are nevoie de un cazier judiciar pentru permisul auto nu ar mai trebuie să se ducă să îl ridice de la un ghişeu pentru al depune la altul.

"Lucrurile trebuie să fie făcute într-un mod simplu prin valorificarea sistemelor informatice pentru care s-au fat milioane de lei", a precizat Dacian Cioloş, adăugând că unele dintre acestea nu sunt încă funcţionale.

"Vrem să simplificăm procedurile mergând pe câteva principii. O instituţie trebuie să ceară o singură dată o informaţie de la un cetăţean şi să folosească acea informaţie de câte ori are nevoie. Treseaul electronic trebuie să fie pus la punct, iar documentele legalizate să fie, acolo unde este posibil, înlocuinte cu declaraţiile pe proprie răspundere", a mai spus primul ministrul.

Potrivit acestuia, trebuie să fie înlăturate procedurile care nu se mai justifică, iar acestea să fie înclouite cu cele digitale.

De asemenea, acestea i-a cerut ministrului Fondurilor Europene să dea drumul la sistemul informatic pentru depunerea proiectelor europene, astfel încât cetăţeanul să nu mai plimbe un dosar de la un ghişeu la altul.