MENIU

Mesajul lui Cioloş la comemorarea Holocaustului împotriva romilor

Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, a fost marcată, marţi, la monumentul „Memorialul Victimelor Holocaustului în România” din Bucureşti, în cadrul unei ceremonii comemorative, scrie Mediafax.

Evenimentul a fost organizat de Agenţia Naţională pentru Romi, agenţie guvernamentală aflată în coordonarea Cancelariei Prim-Ministrului.

Cu acest prilej au fost prezentate mesajul Prim-Ministrului României de către Valeriu Nicolae, secretar de stat şi discursul preşedintelui ANR, Daniel Vasile, urmate de ceremonia depunerii de coroane de flori din partea reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale, ai Guvernului României, ai misiunilor diplomatice acreditate la Bucureşti, ai supravieţuitorilor romi ai deportărilor în Transnistria, precum şi ai mai multor organizaţii neguvernamentale.

În mesajul său, Prim-Ministrul Dacian Cioloş a evocat faptul că „este necesar să ne reamintim de cumplitele suferinţe îndurate de romii din România, cât şi cei din Europa, în perioada Holocaustului. Doresc să aduc un omagiu memoriei victimelor din acea perioadă şi să îmi exprim solidaritatea cu supravieţuitorii acelor tragice evenimente. Comemorarea de astăzi este din păcate încă necesară, avem nevoie ca societate să ne amintim periodic de efectele devastatoare ale urii rasiale şi pericolului ideologiilor extremiste.

Evenimentul de astăzi este nu numai o expresie a înţelegerii de către societatea românească a tragediei Holocaustului, dar şi o modalitate de păstrare mereu vie a memoriei victimelor, pentru ca astfel de fapte criminale să nu se mai repete vreodată. Este important să subliniem că, în acest an, comemorarea are loc în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului”.