Cioloş: Există exemple de corupţie care duc la folosirea ineficientă a fondurilor la nivel local
Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, că este nevoie de mai multă claritate în privința modului în care sunt folosite resursele financiare la nivelul autorităților locale, precizând că există exemple de risipă, de incompetență, chiar de corupție, care duc la utilizarea ineficientă a acestor fonduri.
"Avem constrângeri bugetare evidente, care nu vin din austeritate, așa cum le place unora să spună că din nou Guvernul vine cu politici de austeritate. Nu e vorba de asta. E vorba că avem resurse bugetare care sunt limitate pentru că am luat și anumite măsuri de relaxare fiscală, care să stimuleze mediul economic. Dar, în general, oricât de multe resurse financiare ar fi la nivelul Guvernului, ele trebuie cheltuite în mod eficient și în mod transparent. Și de aceea avem nevoie de mai multă claritate în modul în care resursele pe care le avem la dispoziția Guvernului le repartizăm la nivelul autorităților locale și mai ales cum urmărim utilizarea lor eficientă. Și vedem că sunt exemple, din păcate, de risipă, de incompetență, chiar de corupție, care duc la utilizarea ineficientă a acestor fonduri", a spus premierul Cioloș la deschiderea Forumului Administrației Publice Locale, care are loc la Palatul Parlamentului.
Prim-ministrul a precizat că în privința cheltuirii banilor publici trebuie avute în vedere patru principii, respectiv echitate, eficiență, transparență și responsabilitate.
"Eu vă propun să discutăm (...) asupra a patru principii, pe de-o parte echitate, să oferim resurse proporțional județelor și localităților în funcție și de gradul lor de dezvoltare sau, altfel spus, acolo unde este nevoie de mai multă resursă pentru dezvoltare să putem aloca mai multă resursă. Dar să legăm alocarea acestei resurse și de eficiență, (...) să stimulăm nu doar cheltuirea eficientă a banilor care pleacă de la nivel central, dar să stimulăm și o mai bună colectare la nivel local, (...) în funcție de potențialul pe care îl are fiecare (...) unitate administrativ-teritorială, însă să încercăm să folosim alocările bugetare de la nivel central în așa fel încât să stimulăm și la nivel local mai multă eficiență atât în colectarea fondurilor, cât și în utilizarea lor. Apoi un al treilea principiu pe care îl propun este cel al transparenței — să avem reguli clare, stabile și publice legat de cheltuirea banilor și din acest punct de vedere noi v-am propus deja anumite instrumente, dar și un al patrulea principiu — cel al responsabilității în cheltuirea acestor fonduri", le-a mai spus premierul Cioloș participanților la Forumul Administrației Publice Locale.