MENIU

Alegerea primarilor în două tururi mai așteaptă. Legea, retrimisă la comisii

Victorie de etapă a PSD în faţa PNL, privind alegerea primarilor într-un singur tur. Social-democraţii au cerut și au reușit să retrimită legea la comisii, după ce au solicitat anularea rapoartelor pentru proiectul de act normativ iniţiat de PNL. Anterior, PNL ceruse ca proiectul de lege să fie reintrodus pe ordinea de zi a Senatului. Dacian Cioloş a susținut în Parlament, la ora 16.00, un discurs în cadrul căruia a precizat că Executivul nu poate modifica legislaţia fără acordul Parlamentului, adăugând că, în urma consultărilor pe care le-a avut cu partidele, nu a văzut opinii ferme privind modificarea legislaţiei pentru alegerile de anul acesta. Pe de altă parte, Tăriceanu a declarat, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului, că proiectul de lege va fi retrimis către comisii, întrucât raportele iniţiale de la comisii au fost declarate nule, prin vot majoritar. Astfel, procedura se reia, fiind necesare noi rapoarte de la Comisia Juridică, Comisia de Administraţie Publică şi Comisia de Constituţionalitate.

Cioloș: Partidele au dat semnale clare că nu își asumă organizarea alegerilor în două tururi

Premierul Dacian Cioloş a participat, luni, la Camera Deputaţilor, la dezbaterea intitulată "Legislaţia electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetăţenilor".
 
"Pregatirea alegerilor locale si parlamentare reprezinta una dintre cele mai importante priorităţi. Alegerile locale vin intr-un moment în care cetăţenii au dat un semnal clar că au asteptari de la clasa politică. Este important si sistemul prin care se vor alege, decizia a fost luata anul trecut de Parlament, subiectul a fost repus in discutie acum, cand strada a cerut doua tururi. Partidele au dat semnale clare că nu isi asumă organizarea alegerilor in 2 tururi. Organizarea alegerilor va fi facuta după deciziile date de Parlament.
 
Vom organiza alegerile în mod nepărtinitor. In cele din urmă, fie ca este vorba de OUG sau modificarea legsilaţiei, sunt masuri care aduc Guvernul in fata Parlamentului.  Guvernul nu poate modifica legislatia fara acordul Parlamentului. Eu cred ca aici ar trebui sa se concentreze discutia daca este oportuna modificarea pentru ca in discutiile pe care le-am avut nu a vazut opinii ferme privind modificarea care nu trebuie să se facă prin culpabilizarea Guvenului. Am început campania privind votul prin corespondenţă", a declarat Cioloş.
 
Politicienii PNL sunt cei care au adus în dezbatere publică revenirea la vechea modalitate de alegere a edililor. Ei i-au cerut Avocatului Poporului să conteste legea în vigoare la Curtea Constituţională, iar prim-ministrului să dea o ordonanţă de urgenţă, dar acesta a refuzat.

PSD a cerut anularea rapoartelor

PSD a propus anularea rapoartelor pentru proiectul de lege iniţiat de PNL privind alegerea primarilor în două tururi şi retrimiterea acestuia la comisiile de specialitate, a anunţat luni senatorul liberal Cristian Bodea la Parlament, în timpul şedinţei Biroului Permanent al Senatului.

"PSD a propus anularea rapoartelor date de comisiile Senatului pe acest proiect pentru că ar fi fost funcţională până în 30 decembrie Comisia de cod electoral. Noi am considerat, cei de la PNL, că acea comisie avea ca mandat doar elaborarea legilor, iar următoarele amendamente, ceea ce este şi acest proiect, trebuia să urmeze cursul firesc şi că acele rapoarte sunt valabile. PSD a forţat un vot de anulare a rapoartelor date de comisii, au trecut acest vot de anulare cu opt la patru. PNL a votat împotrivă", a declarat Bodea, potrivit Mediafax.

Proiectul de lege se trimite tot la comisiile care au anulat raportul

Senatorul liberal a explicat că în şedinţa BP s-a votat şi retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate a căror raport a fost anulat.

"Apoi s-a votat retrimiterea din nou la comisii, dar la comisiile cărora le-am anulat raportul, tot cu opt la patru, noi ne-am opus pentru că nu considerăm corectă această procedură. Dacă puteam constata că acele rapoarte, dacă tot s-au făcut, sunt bune pentru că n-au cum să fie diferite, sunt aceeaşi oameni în comisii, aceeaşi coloratură politică şi vor fi aceleaşi voturi", a mai spus senatorul.

Întrebat care este argumentul pentru această procedură, Cristian Bodea a spus că "argumentul politic e o tragere de timp".

Gorghiu: Aştept un exerciţiu de echilibru din partea PSD

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că aşteaptă să vadă dacă PSD va introduce pe ordinea de zi a Senatului proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, arătând că ''avizul unei comisii nu ţine loc de iniţiativă legislativă''.

 ''Nu un aviz consultativ sau nu al comisiei poate să ţină loc de o iniţiativă legislativă. Important este să vedem dacă PSD are disponibilitatea să discute pentru că aţi văzut discursul este întotdeauna înduioşător, dar atunci când este vorba despre vot, în concret nu se întâmplă nimic'', a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, întrebată cum priveşte demersul PSD de a cere avizul Comisiei de constituţionalitate din Senat privind alegerile în două tururi. Alina Gorghiu a afirmat că aşteaptă să vadă ''un exerciţiu de echilibru din partea PSD'' - discutarea proiectului în Senat. Copreşedintele PNL a afirmat că liberalii îşi menţin punctul de vedere, precizând că, la Camera Deputaţilor, la Ora Primului Ministru, se va discuta despre alegerile locale în două tururi, legislaţie electorală, extinderea votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale şi despre banii alocaţi ''pentru a putea fi implementat cum trebuie votul pentru diaspora''.

Cioloş, aşteptat la o dezbatere în  Camera Deputaţilor

Astăzi, liberalii vor încerca din nou să îl convingă pe Dacian Cioloş.

”Astept sa ne explice cum se face o democraţie reală, fără să respecti o majoritate, atunci cand alegi un primar”, a declarat Eugen Nicolăescu.

 Biroul Permanent al Senatului a primit marţi o solicitare din partea PNL de a introduce pe ordunea de zi a plenului proiectul de lege liberal referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, preşedintele Senatului anunţând că "probabil" va avea loc o dezbatere.

Tăriceanu, saptamana trecută: Probabil se va face o dezbatere

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, după şedinţa Biroului Permanent de marţea trecută, că a fost înregistrată solicitarea PNL şi că "probabil" se va face dezbaterea pe acest proiect de lege.

"Am înregistrat solicitarea PNL de introducere pe ordinea de zi şi probabil vom face această dezbatere asupra legii cu toate că aici intervine şi o problemă suplimentară, schimbarea de atitudine de 180 de grade a PNL care în Comisia de cod electoral şi-a dat acordul pentru votul înt-un singur tur de scrutin. La momentul respectiv, PNL se considera favorizat de acest sistem de vot, astăzi când calculele indică că vor pierde, vor să schimbe legea, lucru care este la fel de rău ca şi discutarea ei pe final de mandat", a spus Tăriceanu.

Senatorul liberal Octavian Motoc a explicat că intenţia PNL este ca proiectul să fie intodus în circuitul legislativ, iar dacă PSD nu doreşte alegerea primarilor în două tururi de scrutin la alegerile locale din primăvară, ulterior adoptării se poate adresa Curţii Constituţionale.

Liberalii au depus, la finalul sesiunii parlamentare trecute, o propunere legislativă privind alegerile locale, proiect care se află la comisiie de resort ale Senatului.

Mai multe articole despre:
parlament Dacian Cioloş alegere primar