MENIU

Cioloș, la BNR: Fără o strategie de dezvoltare, orice decizie a Guvernului este doar conjuncturală

Premierul Dacian Cioloș a declarat, marți, la Forumul “Strategia de dezvoltare a României, regionalizare şi convergenţa la euro”, organizat de Profit.ro, că singurul lucru pe care îl poate lăsa moștenire un Guvern cu un mandat limitat, ca cel pe care îl conduce, este o strategie de dezvoltare. 

"Vorbim astăzi de o strategie de dezvoltare a României și legătura cu convergența spre zona euro. Pentru un Guvern cu un mandat de un an poate părea un exercițiu ambițios și chiar deplasat să vorbească despre o strategie pe termen lung, o strategie de dezvoltare. Un demers care presupune de la bun început o abordare de durată.
Fără o strategie de dezvoltare sau o gândire strategică, orice decizie a Guvernului este doar una conjuncturală. Pentru un Guvern cu un mandat limitat, singurul lucru pe care îl poate lăsa moștenire este probabil tocmai aceasta: o strategie, o gândire de dezvoltare care să fie eliberată de constrângeri ideologice sau de obligații de partid sau electorale care să poată ajunge un element de legătură între interese politice legitime, așteptări ale societății și ale mediului de afaceri", a declarat Cioloș. 

În acest context, premierul a pledat pentru o viziune comună privind strategia de dezvoltare a României.

"Guvernul pe care îl conduc își propune un asemenea demers în acest scurt mandat. Acest lucru, cel puțin, așa cum vedem noi această abordare strategică presupune trei paliere: să ne definim mai clar, precis unde vrem să ajungem, să identificăm câteva elemente cheie care să definească o viziune comună pentru că, înainte de orice, avem nevoie de această viziune comună. Cred că pentru societatea românească, pentru diferitele categorii ale societății românești tocmai acest lucru e necesar mai mult ca oricând - să fim în măsură să împărtățim idealuri și valori comune înainte de a ne defini alt obiectiv mai precis", a mai spus Cioloș.

Totodată, Cioloș s-a referit și la Legea dării în plată. În acest sens, premierul a declarat că Executivul "susține rezolvarea cu înțelepciune a cazurilor sociale reale", însă consideră că trebuie evitată situația în care se oferă beneficii unor speculatori. În aceeași măsură, a mai punctat Cioloș, trebuie evitată și decredibilizarea programului Prima Casă, potrivit Agerpres.

"Aș lua exemplul legii dării în plată. Pe fond, Guvernul susține rezolvarea cu înțelepciune a cazurilor sociale reale și îndeamnă actorii implicați să fie solidari ca să reușim până la urmă să avem o lege bună, care să răspundă așteptării oamenilor care într-adevăr au nevoie de aceasta, dar să evităm ca prin această lege să creăm beneficii unor speculatori, o lege care apoi să afecteze încrederea într-un stat care schimbă regulile jocului în mod retroactiv, care riscă să afecteze, totodată, radical și accesul unor noi generații de tineri la locuințe, inclusiv prin blocarea sau decredibilizarea unor programe care s-au arătat de succes până acum, cum a fost și cum este programul Prima Casă", a precizat premierul la dezbaterea privind Strategia de dezvoltare a României.

 

 

Isărescu: În 20 de ani, nu am văzut niciodată atâtea pericole la adresa stabilităţii României

 
 
 
 


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, marți, la Forumul “Strategia de dezvoltare a României, regionalizare şi convergenţa la euro”, că nu a mai văzut în ultimii 20 de ani "atâtea pericole la adresa stabilității economice și financiare a României".
 
"Trebuie să fim realiști. Personal, nu am văzut niciodată în cei 25 de ani pericole mai mari la adresa stabilității economice și financiare a României. Deși am avut o creștere substanțială a salariului minim, situația macroeconomică bună este adevărat nu se reflectă întocmai la nivelul populației și firmelor. Există nemulțumiri, există tensiuni. Mulți oameni și multe firme mici o duc în continuare greu. (...) Când încă mai sunt multe de făcut pentru ca stabilitatea macroeconomică să se transmită în creșterea nivelului de trai și a calității vieții, ne confruntăm cu riscul adevărat de a pierde cel puțin o parte din progresele obținute atât de greu. Creșterea deficitului public în 2016 până la limita europeană de 3% din PIB și mai ales perspectiva unui deficit bugetar de aproape 4% din PIB în 2017 va duce categoric la intrarea datoriei publice pe o traiectorie ascendentă și ne arată că nu am învățat destul din principiul potrivit căruia în perioada de creștere economică susținută, trebuie să și economisim. Când avem mai mult, nu trebuie să cheltuim tot, trebuie să facem rezerve", a explicat marți Isărescu în cadrul unei conferințe pe teme de dezvoltare regională.
 
Mai multe articole despre:
guvern BNR Dacian Cioloş strategie de dezvoltare