MENIU

Cioloș, după întâlnirea cu șeful NATO: Sperăm să vedem o întărire a prezenței NATO pe flancul estic

Premierul Dacian Cioloș a susținut, în această seară, la Bruxelles, o declarație de presă comună cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, la finalul întrevederii pe care cei doi au avut-o. În cadrul discursului, Cioloș a punctat faptul că România speră să vadă o întărire a prezenței NATO pe flancul estic, sud-estic și sudic. La rândul său, Jens Stoltenberg a declarat că România poate conta pe NATO și a recomandat o majorare a cheltuielilor bugetare pentru apărare, potrivit Realitatea TV.

"Am subliniat prioritatile si asteptarile Romaniei de la summitul NATO de la Varșovia. Speram sa vedem o intarire a prezentei NATO pe flancul estic. Romania e gata sa se angajeze într-un mod foarte concret inclusiv pentru resurse pentu intarirea prezentei NATO pe flancul estic, nord-estic și sudic (...) Am discutat despre angajamentul Romaniei in dotarea armatei (...) Aceste resurse care se adauga la resursele pe care alte state membre ale NATO le mobilizeaza. Am discutat si despre intarirea cooperarii dintre NATO și UE (...) Politica de vecinătate e o prioritate pentru Romania (...) Am reiterat invitația către domnul secretar general de a vizita România și sperăm că în luna mai la inaugurarea scutului antirachetă să fie prezent și domnia sa", a afirmat Dacian Cioloș.

Jens Stoltenberg a transmis că România poate conta pe NATO și a recomandat ca țara noastră să își crească cheltuielile bugetare pentru apărare, în contextul în care "o alianță puternică e baza esențială pentru o discuție mai eficace cu Rusia".

"Anul trecut, am vizitat unitatea NATO de la bucuresti, una din cele mici sase baze pe care le desfasuram in Europa centrala si de est. Aceasta baza va asigura ca trupele nato se vor desfasura rapid in Romania daca e nevoie. Recomandam Romaniei sa isi creasca cheltuielile bugetare pentru aparare. Aceasta masura e deosebit de importanta pentru tarile noastre (...) O alianta puternica e baza esentiala pentru o discutie mai eficace cu Rusia. Lucram pentru a restaura previzibilitatea in relatiile noastre cu Rusia si transparenta in activitatile noastre militare. Avem nevoie de mai multa aparare cat si de mai mult dialog ", a declarat Jens Stoltenberg. 

Reamintim că premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit, marți, în a doua zi a vizitei oficiale la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Subiectele de pe agendă au vizat securitatea regională, prezența NATO în Estul Europei, regiunea Mării Negre și relația strategică UE-NATO, potrivit Agerpres

După întrevederea de la sediul NATO, premierul Cioloș se va întâlni cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, iar în cursul serii șeful Guvernului va discuta, la Ambasada României din Bruxelles, cu reprezentanții comunității românești din Belgia.