MENIU

Cioloș denunţă "moştenirea" lui Ponta. Dezastru la fondurile europene!

Premierul Dacian Cioloș a susținut, vineri, declarații de presă după încheierea întrevederii cu comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu. Subiectul principal al discuției a fost accelerarea absorbției fondurilor europene. În acest context, Cioloș a punctat faptul că a găsit blocat Programul Operațional Regional (POR) pentru perioada de finanțare 2007-2013 și că sunt probleme și pentru perioada 2014-2020, sistemul informatic fiind nefuncțional. La rândul său, Corina Crețu a declarat că o preocupă închiderea în bune condiții a perioadei de programare 2007-2013, având în vedere că mai sunt doar șase săptămâni până la 31 decembrie.

"Întâlnirea de astăzi mi-a fost utilă ca să îmi fac o idee mai precisă legat de stadiul în care ne aflăm atât cu finalizarea programului 2007-2013. Am găsit Programul Operațional Regional blocat în urma unui audit al Comisiei, dar am înțeles că lucrurile se pot debloca rapid pentru a reîncepe plățile", a spus Cioloș (...) Am discutat mult si despre noua perioada 2014-2020, unde la fel sunt inca foarte multe lucruri care nu au fost facute in aceasta faza. Mai trebuie terminat sistemul informatic, care este inca nefunctional, procedurile de acreditare care inca nu sunt finalizate.

Din câte am constatat sunt puține proiecte care sunt pregătite și în faza de a fi implementate. Am intenția să folosesc resursele umane, expertiza Băncii Europene de Investiții și Băncii Mondiale care ne pot furniza experți pentru a ajuta beneficiarii să își finalizeze proiectele. Voiam să îi mulțumesc doamnei comisar pentru sprijinul rapid pe care am înțeles că ni-l poate furniza Comisia Europeană în ideea de a tranparentiza și eficientiza activitatea administrației. Aici aș vrea să mă concentrez, într-o primă fază, la autoritățile de management care gestionează fonduri europene pentru că acolo există deja un grad de prioritizare. Am înțeles că putem avea în câteva săptămâni o expertiză finanțată de Comisia Europeană", a spus Dacian Cioloș.



"Am discutat și multe lucruri mai concrete privind proiectele de infrastructură care pot fi lansate, finalizate sau acoperite din fonduri europene. Am discutat de proiecte privind spitalele care sunt prevăzute să fie finațate din fonduri europene și care au fost blocate", a mai declarat premierul.

Totodată, comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, a declarat că România are nevoie "de stabilitate la nivelul autorităților de management", referindu-se la săptămânile care au mai rămas până la 31 decembrie.

"Am dorit să avem această întâlnire încă din prima săptămână de lucru a noului Guvern pentru a discuta măsurile și acțiunile ce se impun în vederea accelerării absorbției fondurilor europene. Mă preocupă închiderea în bune condiții a perioadei de programare 2007-2013, având în vedere că mai sunt doar șase săptămâni până la 31 decembrie", a spus Corina Crețu. 

 


Mai multe articole despre:
fonduri europene Corina Creţu Dacian Cioloş