Cine este Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcţia de premier
Europarlamentarul Viorica Dăncilă, apropiată a lui Liviu Dragnea, este propunerea PSD pentru funcţia de premier, după ce Ecaterina Andronescu - o altă variantă luată în discuţie - a refuzat din start funcţia de prim-ministru. Propunerea Vioricăi Dăncilă a fost votată în unanimitate, conform lui Dumitru Buzatu, preşedintele PSD Vaslui.
Viorica Dăncilă (n. 16 decembrie 1963, Roșiorii de Vede, România) este un politician român, membru al Partidului Social Democrat. Din 2014, aceasta a fost aleasă deputat în Parlamentul European, pe listele PSD, pentru al doilea mandat. De asemenea, Viorica Dăncilă deține, din 2015, funcția de președinte al Organizației Femeilor Social Democrate.
Premierul interimar, Mihai Fifor, a afirmat că Viorica Dăncilă este "cea mai bună propunere".
Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD, a fost propusă în ședința CexN, pentru a prelua funcția de premier, aceasa fiind votată în umanimitate de colegii din partid.
Înainte de a intra în politica mare, Dăncilă a fost profesoară la Liceul din Videle și inginer la OMV Petrom.
Numele Vioricăi Dăncilă a mai fost vehiculat și în decembrie 2016, pentru funcție de premier, cand a fost propus Sorin Grindeanu.
Mai mult, Dăncilă vine din judeţul Teleorman, acolo unde a deţinut funcţia de lider al Organizaţiei de Femei PSD Videle şi a fost consilier judeţean.
Klaus Iohannis: Mihai Fifor, premier interimar. Miercuri, consultări cu partidele la Cotroceni
Viorica Dăncilă, membru PSD Teleorman din 1996
Viorica Dăncilă a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația din Teleorman a PSD. De-a lungul anilor a deținut poziții alese atât în cadrul PSD, cât și în cadrul administrației locale. Viorica Dăncilă a fost consilier local și consilier județean, până în anul 2009, când a fost aleasă ca europarlamentar, pentru un prim mandat.
De asemenea, Viorica Dăncilă a deținut în partid funcțiile de președinte de organizație locală, vicepreședinte al Organizației PSD Teleorman, președinte al OFSD Teleorman fiind, în prezent, președinte la nivel național al Organizației Femeilor Social Democrate.
Viorica Dăncilă este europarlamentar din 2009
Viorica Dăncilă: În anul 2009, Viorica Dăncilă a fost aleasă pe listele Partidului Social Democrat pentru un prim mandat de deputat în cadrul Parlamentului European. Aceasta a activat în cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European.
Viorica Dăncilă, apropiata lui Dragnea, este propunerea PSD pentru postul de premier
În anul 2013, a fost desemnată raportor din partea Parlamentului European pentru Bugetul pentru 2014 privind agricultura la nivel european.
Viorica Dăncilă: În anul 2014, Viorica Dăncilă a fost aleasă pentru un nou mandat de europarlamentar, pe listele Partidului Social Democrat. Viorica Dăncilă activează în cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European. Aceasta deține și poziția de lider al deputaților social-democrați români din Parlamentul European.
Viorica Dăncilă este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din PE.
Ce avere are Viorica Dancilă
Ce spunea Viorica Dăncilă în Parlamentul European despre OUG 13
În februarie 2017, în plină criză provocată de adoptarea OUG 13 și proteste de stradă de amploare, Viorica Dancilă susținea un discurs în Parlamentul European în care spunea că CCR a constatat că unele prevederi ale Codului Penal nu erau constituționale şi, din acest motiv, Guvernul PSD-ALDE a dat Ordonanța de Urgență.
"Curtea Constituțională a constatat că unele prevederi ale Codului Penal nu erau constituționale. Drept urmare, Guvernul PSD-ALDE a dat Ordonanța de Urgență pentru a reglementa acest lucru. Același lucru a fost folosit anterior de Guvernul Cioloș și de Guvernul Boc. Guvernul președintelui Iohannis, Guvernul Cioloș, a operat 151 de modificări, realizate în secret, fără nicio consultare publică. De ce, domnule comisar, nu ați spus și atunci că România a făcut un pas înapoi? Mai mult, o serie de modificări operate de Guvernul Cioloș au încălcat fundamental drepturile omului", afirmat Viorica Dancila în februarie 2017.
Discursul Vioricăi Dancila în Parlamentul European în februarie 2017, pe tema OUG 13:
Viorica Dăncilă, despre declaraţiile despre autonomie ale lui Mihai Tudose care au creat rumoare: Mă delimitez, pot fi taxate
Eurodeputata PSD, Viorica Dăncilă, a susţinut, sâmbătă, că se delimitează de afirmaţiile premierului Mihai Tudose despre autonomia Ţinutul Secuiesc, precizând că declaraţiile legate de spânzurare sau pedeapsa cu moartea pot avea consecinţe în plan european.
Viorica Dăncilă: „Suntem un stat membru al UE şi primii care trebuie să aibă grijă la respectarea valorilor la care am aderat sunt demnitarii statului român. Îl avertizez pe premier să se aplece mai atent şi mai responsabil asupra propriului discurs. Nu trebuie activate teme şi abordări care pot fi interpretate ca nerespectând valorile europene, indiferent de context”, a declarat Dăncilă, potrivit unui comunicat de presă.
Europarlamentarul a adăugat că PSD reprezintă acum imaginea guvernării României în faţa partenerilor eruropeni.
Viorica Dăncilă: „Astfel de abordări nefericite – analogii legate de spânzurare sau pedeapsa cu moartea, de care mă delimitez, pot fi taxate. Suntem foarte clari în a susţine că principiul constituţional al statului naţional unitar român nu este ceva negociabil. Aceasta este poziţia tuturor partidelor româneşti şi a tuturor instituţiilor şi este, după cum spuneam, una fără echivoc. Tocmai de aceea, ştiute fiind aceste lucruri, nu este nevoie de utilizarea unor formulări nefericite pentru a puncta ceva cu care suntem toţi de acord”, a susţinut Viorica Dăncilă.
Programul consultărilor de la Palatul Cotroceni de miercuri:
12:00: Consultări cu partidele și formațiunile politice - Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)
13:00: Consultări cu partidele și formațiunile politice - Partidul Naţional Liberal (PNL)
14:00: Consultări cu partidele și formațiunile politice - Uniunea Salvați România (USR)
14:30: Consultări cu partidele și formațiunile politice - Partidul Mișcarea Populară (PMP)
15:00: Consultări cu partidele și formațiunile politice - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
15:30: Consultări cu partidele și formațiunile politice - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale