Cine e vinovat pentru raportul negativ pe Legile Justiției? Florin Iordache dă vina pe alții
Florin Iordache a afirmat că experţii Comisiei de la Veneţia nu au fost obiectivi cu raportul și dă vina pe Iohannis, Lazăr și Kovesi, pentru criticile acestora la modificările legislative.
Florin Iordache a afirmat că experţii Comisiei de la Veneţia au fost induşi în eroare de către unii reprezentanţi ai autorităţilor române cu care s-au întâlnit, menţionând în acest sens criticile lui Klaus Iohannis, ale procurorului general, Augustin Lazăr, a fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi.
"Parlamentul României salută corecturile făcute de Comisia de la Veneţia a unor erori cuprinse în avizul preliminar privind modificările la legile justiţiei, însă constată că o serie de alte erori şi afirmaţii nefondate au rămas în respectivul raport, ceea ce-i slăbeşte obiectivitatea. În ciuda confuziei voite induse în spaţiul public cu privire la cele două avize, subliniem faptul că acestea privesc două procese legislative distincte, ce sunt în stadii diferite, au obiecte diferite şi sunt complet independente unul de celălalt. Ne vom referi, de aceea, distinct la fiecare dintre ele. 1. Avizul final pe legile justiţiei cuprinde o serie de modificări esenţiale faţă de avizul preliminar, publicat în luna iunie 2018. Acest fapt confirmă susţinerile noastre, potrivit cărora experţii Comisiei de la Veneţia au fost induşi în eroare de către o parte dintre reprezentanţii autorităţilor române cu care s-au întâlnit", transmite, marţi, preşedintele Comisiei pentru legile justiţiei, Florin Iordache, într-un comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.
Acesta exemplifică prin "criticile agresive" ale preşedintelui Klaus Iohannis, ale Opoziţie, cât şi ale lui Augustin Lazăr şi fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, la modificările aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.
"Un prim exemplu de o astfel de modificare, care este şi cea mai importantă, priveşte modificarea adusă Legii nr.304/2004, vizând posibilitatea acordată procurorilor ierarhic superiori de a invalida soluţia unui procuror pe motiv că este “netemeinică”. Această modificare a fost criticată agresiv de opoziţie, de Preşedintele României, de Procurorul General Augustin Lazăr şi de Procurorul şef al DNA de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, alături de Asociaţia Procurorilor din România şi Forumul Judecătorilor din România. Toţi au susţinut, contrar normelor legale deja în vigoare, că această prevedere este una nouă care aduce atingere independenţei procurorilor. Opinia acestora, emisă de la cel mai înalt nivel, a fost preluată şi rostogolită apoi în mod susţinut de o parte a presei", a completat Iordache.