MENIU

Cinci români, pe lista neagră a Rusiei. Chifu, Cioroianu, Tomac, Hațegan și Chondon, indezirabili

Fostul ministru de Externe și ambasador desemnat pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu, fostul consilier prezidențial pentru Afaceri Strategice, Securitate și Politică Externă, Iulian Chifu, liderul PMP, Eugen Tomac, şeful Statului Major al Forţelor Navale, Tiberiu Liviu Chondon și directorul general adjunct al companiei de stat Transgaz, Gheorghe Hațegan, au fost declarați indezirabili pe teritoriul Rusiei. Pe lista negră a Rusiei figurează zeci de cetățeni europeni.

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, că "aceste gesturi reprezintă motive de preocupare" și că, în acest moment, "Uniunea Europeană ar trebui să își reconsidere poziția".

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că Ambasada României la Moscova se află în posesia listei şi că va cere explicaţii părţii ruse.

Reacția lui Adrian Cioroianu:

Contactat de Realitatea TV, Adrian Cioroianu a spus că nu comentează decizia.

Reacția lui Eugen Tomac:

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, la Realitatea TV, că este de părere că Moscova a fost iritată de faptul că, în calitate de deputat dar şi de fost consilier al preşedintelui Băsescu a încercat să atragă atenţia asupra pericolului rusesc.

"În calitate de deputat care îi reprezintă pe românii din Republica Moldova în Parlamentul de la București, dar și în calitate de fost secretar de stat și consilier al președintelui am încercat, în repetate rânduri, să atrag atenția în spațiul public românesc despre pericolul rusesc. Faptul că mă găsesc pe această listă îmi confirmă că insistența cu care am încercat să pun în discuție exact ce face Rusia astăzi și vedem că e limpede ce s-a întâmplat în Ucraina în ultima perioadă, plus insistența cu care încearcă să revină în forță, în ceea ce privește Republica Moldova, îmi confirmă că a iritat puternic poziția mea. Am fost destul de critic la adresa Rusiei pentru că consider, în continuare, că cu o Rusie care își pierde din ce în ce mai mult din influență devine din ce în ce mai vulnerabilă și trebuie să fim pregătiți să discutăm despre această temă.

Nu mă așteptam la o asemenea decizie, dar ce pot să vă spun este că știu foarte bine, și ca istoric, că Rusia este statul care a amputat România printr-o înțelegere cu Hitler și știu că acest lucru irită foarte mult la Moscova. Am observat recent cum Putin aducea elogii Pactului Ribbentrop-Molotov și e un subiect de interes pentru Federația Rusă, păcat că nu reprezintă un subiect de interes major și pentru clasa politică de la București.

Eu cred că Uniunea Europeană trebuie să insiste cu măsuri mult mai aspre", a declarat președintele PMP, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV.

Reacția lui Iulian Chifu:

Fostul consilier prezidențial pentru Afaceri Strategice, Securitate și Politică Externă, Iulian Chifu, a afirmat, pe pagina sa de Facebook, că nu poate comenta "alegații, presupuneri, aserțiuni neprobate", dar a precizat că dacă acesta "este prețul pentru a comenta liber și argumentat încălcarea de către Rusia a regulilor dreptului internațional și a angajamentelor de securitate europene în Georgia și Ucraina, merită".

"Tuturor celor care mi-au solicitat reactii la includerea pe presupusa lista a personalitatilor carora li se refuza intrarea in Rusia:
- nu pot comenta alegatii, presupuneri, asertiuni neprobate. E o forma de respect fata de media.
- nu aveam in plan vacanta in Rusia
- daca asta e pretul pentru a comenta liber si argumentat incalcarea de catre Rusia a regulilor dreptului international si a angajamentelor de securitate europene in Georgia si Ucraina, merita!", a scris Iulian Chifu pe pagina sa de Facebook.

Concret, 80 de personalităţi din Uniunea Europeană se află pe lista neagră a Moscovei. Dezvăluirea a fost făcută de ministrul olandez de Externe, Mark Rutte, care a anunţat că a primit din partea Moscovei o listă cu aproape 80 de responsabili din statele UE care au fost declaraţi indezirabili în Rusia.

Europarlamentari, un fost vicepremier al Marii Britanii şi un fost comisar european nu mai au voie să intre în Rusia. Liderii europeni declaraţi indezirabili fac un titlu de glorie din faptul că ruşii sunt deranjaţi de criticile lor. Liderul liberal, Guy Verhofstadt, a scris pe Twitter că Putin a transformat Rusia într-un "stat totalitar" unde nu este loc de opoziţie.

Sancţiunile impuse de Rusia sunt un răspuns la măsuri similare luate de Bruxelles. Apropiaţi ai lui Putin şi oficiali guvernamentali de la Moscova nu mai au nici ei permisiunea să intre pe teritoriul Uniunii Europene din cauza agresiunii ruse în Ucraina.

Potrivit AFP, lista a fost transmisă după ce trei deputaţi olandezi au fost nevoiţi să-şi anuleze călătoria pe care o planificaseră în Rusia pentru că MAE rus le-a refuzat viza. Şeful diplomaţiei olandeze spune că Moscova a luat această decizie ca răspuns la sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei.

 

Berlinul îi cere explicații Moscovei cu privire la germanii declarați indezirabili în Rusia

 

Guvernul Germaniei îi cere Rusiei explicații referitor la includerea a opt cetățeni germani pe "lista neagră" formată din 89 de politicieni, diplomați și militari din țări membre ale UE, cărora le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Federației Ruse, potrivit unui comunicat difuzat, sâmbătă, de Ministerul de Externe german, informează Unian.

 

 

Polonia și statele baltice au cei mai mulți "indezirabili" declarați pe teritoriul Rusiei

 

Polonia și statele baltice au cel mai mare număr de responsabili pe lista celor declarați indezirabili în Rusia. Mai exact, din totalul de 89 foști sau actuali responsabili europeni de rand înalt, 18 sunt polonezi, iar 15 provin din statele baltice, pe această listă, publicată integral de postul finlandez YLE, regăsindu-se și cinci români. Există, totodată, țări din Uniunea Europeană care nu au niciun nume pe această listă, cum este cazul Ungariei.