MENIU

Dan Mihalache, avizat de comisiile parlamentare pentru postul de ambasador la Londra

<p>Dan Mihalache</p>

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, propus ambasador al României la Londra, a fost audiat audiat luni de către comisiile reunite de politică externă. Mihalache a primit aviz pozitiv. Alături de el, vor fi audiați alți patru oameni din lista celor 19 înaintate de preşedintele Klaus Iohannis Parlamentului, notează Mediafax. 

UPDATE: Dan Mihalache a primit aviz favorabil din partea comisiilor de politică Externă. Rezultatul, care este unul consultativ: 22 de voturi pentru și 3 voturi împotrivă.

UPDATE: Dan Mihalache a declarat, în deschiderea audierii din comisiile de politică externă că urmărește trei componente ale mandatului său. 

"Prima tine de aprofundarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie. Avem poziții comune, sunt zone comune de interes, avem abordări comune în ceea ce privește vecinătatea vestica", a spus Mihalache. 

A doua componentă importantă este, potrivit lui Mihalache, zona romanilor care trăiesc în Marea Britanie. "Sunt în jur de 170 de mii de romani înregistrați. Din evaluările mae sunt mult mai multi", a spus Mihalache. "Solicitările de servicii consulare de la Londra au atins deja nivelul solicitărilor de vara trecuta, ceea ce ne arata ca suntem într un ritm de creștere accelerat".

A treia componentă a mandatului ține de referendumul din iunie.  "Va fi foarte important pentru următorul ambasador sa urmărească referendumul din 23 iunie în ceea ce privește rămânerea Marii Britanii în UE", a spus Mihalache.

Cinci ambasadori propuși, audiați luni

Potrivit programului oficial al Camerei Deputaţilor şi Senatului, audierile vor începe cu Dan Mihalache şi vor continua luni cu Carmen Liliana Burlacu (Cehia), Ioana Bivolaru (Portugalia), Gabriela Dancău (Spania), Răzvan Rotundu (Finlanda).

Dan Mihalache (Londra) a fost numit consilier prezidenţial în decembrie 2014, anterior, în perioada mai-noiembrie 2012, fiind secretar general adjunct al Guvernului, dar a fost demis de premierul de atunci, Victor Ponta, din cauza unor declaraţii controversate. De asemenea, Dan Mihalache a fost secretar general adjunct, şef al Departamanetului de Analiză Politică şi Comunicare al PNL şi a coordonat campania electorală pentru preşedintele Klaus Iohannis. Mihalache a coordonat şi campania electorală prezidenţială a lui Crin Antonescu în 2009. A fost deputat PSD în Parlamentul României în legislatura 2004 – 2008. De asemenea, Dan Mihalache a fost consilier al premierului Adrian Năstase în perioada 2001 – 2004. Dan Mihalache este lector la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", specializat în marketing politic. Este absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti 1994 şi doctor în Ştiinţe Politice, SNSPA. A absolvit, de asemenea, cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Carmen Burlacu (Cehia) a fost secretar de stat pentru afaceri globale al MAE, este diplomat de carieră şi a fost consilier al ministrului de Externe în perioada 2004 – 2012. De asemenea, a fost ambasador în Irlanda în perioad 1999-2004, iar între anii 1993 şi 1998 a fost secretar în cadrul misiunii permanente la Bruxelles pe lângă UE, UEO şi NATO.

Ioana Bivolaru (Portugalia) a fost director general la Departamentul Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Gabriela Dancău (Spania) a fost consul general la Lyon. Gabriela Dancău a obţinut masteratul în relaţii internaţionale aprofundate la Centre d′Etudes Diplomatiques et Strategiques Paris şi este membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României. Dancău a deţinut funcţia de director al Direcţiei Relaţii Consulare din Ministerul Afacerilor Externe, instituţie în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea din anul 2000.

Răzvan Rotundu (Finlanda) a deţinut postul de ministru-consilier la Misiunea Permanentă a României la Geneva.

Avizul Comisiilor de politică externă este consultativ.

Referindu-se la cei 19 ambasadori înaintaţi de preşedintele Klaus Iohannis joi Parlamentului, ministrul Afacerilor Externe a declarat, la un post de televiziune, că majoritatea sunt diplomaţi de carieră, tineri, dar cu experienţă, cu ''unele mici excepţii''.

''Acolo unde există situaţii în care avem de a face cu persoane, personalităţi, care cunosc foarte bine o anumită zonă, o anumită ţară, care sunt foarte bine cunoscute în zona respectivă, care prin activitatea pe care au desfăşurat-o, în planul politic, fie el intern sau extern, în relaţiile internaţionale, în instituţii internaţionale, evident că în asemenea situaţii e foarte bine să avem şi diplomaţi care nu intră neapărat în categoria diplomaţilor de carieră, dar care repet, au dovedit prin tot ceea ce au făcut capacităţi de a performa la nivelul cel mai înalt în acest domeniu'', a explicat ministrul motivele apariţiei pe listă a unor persoane care nu sunt diplomaţi de carieră, cum ar fi cazul consilierului prezidenţial Dan Mihalache.

Comănescu a avertizat că nu va ezita să ia măsuri dacă cei care vor pleca la post nu vor performa.

Fost consilier al lui Adrian Năstase şi a lui Crin Antonescu, secretar general adjunct al Guvernului Ponta, Dan Mihalache este un personaj controversat, el ajungând în centrul unui scandal cu implicaţii diplomatice ca urmare a declaraţiei că dacă parteneriatul strategic cu SUA depinde de Agenţia Naţională de Integritate - care a stabilit că în perioada 10 mai - 8 iunie 2012 a fost în incompatibilitate - atunci "mai bine fără", pentru că îl ''lasă rece''.

Dan Mihalache a făcut parte din delegaţia care l-a însoţit pe preşedintele Klaus Iohannis în Serbia, la jumătatea lunii iulie 2015. Ulterior în presă au apărut fotografii în care Dan Mihalache apare dormind în timpul întâlnirii cu delegaţia sârbă.

Recent, consilierul prezidenţial a declarat, la o dezbatere despre România în contextul euroatlantic regional, că nu trebuie ''să ne autoflagelăm şi să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă şi lipsită de imaginaţie'' este politica externă a ţării noastre.

"Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm şi să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă şi lipsită de imaginaţie e politica externă a României pentru că există şi asemenea tentaţii a unor actori politici, a unor analişti politici sau a unor comentatori. Până la urmă, riscăm să părem noi înşine, iertaţi-mi cuvântul neacademic, mai proşti decât suntem", a susţinut Dan Mihalache.