CExN al PSD, reunit în ședință pentru eventuale modificări de statut. Oprea, prezent. UPDATE
Comitetul Executiv Național al PSD s-a reunit, luni, în ședință, la Palatul Parlamentului, pentru a analiza rezultatele scrutinului intern, de duminică, și pentru a stabili structura conducerii care va fi aleasă la Congresul extraordinar, din 18 octombrie, și eventuale alte modificări la statut. Liderul de Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că va propune să se înființeze patru posturi de prim-vicepreședinți, punctând, totodată, că va dori să candideze pentru o astfel de funcție.
UPDATE: Prima ședință a PSD de după Congres s-a încheiat, informează Realitatea TV.
UPDATE: Partidul Social Democrat "va avea premier, indiferent cum îl cheamă, până la capăt", a declarat președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, înainte de ședința Comitetului Executiv National (CExN) al PSD, potrivit HotNews.ro.
"Eu candidez ori pentru funcția de vicepreședinte al partidului ori pentru funcția de prim-vicepreședinte al partidului, depinde cum vom statua propunerile pentru modificările Statutului PSD", a mai spus Oprișan.
UPDATE: Victor Ponta a declarat că este atributul președintelui PSD de a-și contura echipa cu care lucrează, adăugând că orice decizie va fi aprobată în Comitetul Executiv, inclusiv varianta unei echipe cu patru prim-vicepreședinți, este una "foarte bună":
"E treaba noului președinte să își facă echipa cum crede că e mai bine. Și eu mi-am făcut echipa șase ani. E logic. E ca atunci când se schimbă antrenorul naționalei. Ce vreți, să joace cu echipa cum o gândise celălalt? E foarte bine, plus că orice măsuri se stabilesc în CExN sunt foarte bune".
La ședință participă și vicepremierul Gabriel Oprea, liderul UNPR și partener de coaliție, care a declarat că a fost invitat, potrivit HotNews.ro.
Pe de altă parte, la ședință nu a ajuns președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cel despre care Dragnea a declarat că l-ar dori alături de el la conducerea partidului, adică pentru funcția de președinte executiv.
Victor Ponta a ajuns la ședință alături de liderul Tineretului Social-Democrat, deputatul Mihai Sturzu, și finul său, deputatul Marius Manolache.
Liviu Dragnea a ajuns ulterior și nu a făcut declarații jurnaliștilor.
Pe de altă parte, potrivit unor surse social-democrate, liderul interimar al PSD a avansat în partid o nouă formulă de conducere, cu patru prim-vicepreşedinţi aleşi dintre vicepreşedinţii la nivel naţional, în funcţie de numărul de voturi obţinute la Congres. Această propunere ar veni la pachet cu eliminarea funcţiei de preşedinte executiv, respectiv "numărul doi" din partid, informează Mediafax.
Potrivit surselor citate, Liviu Dragnea ar prefera o variantă cu patru prim-vicepreşedinţi celei cu preşedinte executiv. Lui Valeriu Zgonea, care viza funcţia de preşedinte executiv, i s-ar fi promis un post de prim-vicepreşedinte, însă preşedintele Camerei Deputaţilor refuză propunerea.
Liviu Dragnea, unicul candidat, a fost ales preşedinte PSD cu 97% din voturile membrilor de partid
Liviu Dragnea, singurul candidat la alegerile interne din PSD organizate duminică, a fost ales preşedinte al partidului cu 97% dintre voturi, a anunţat Florin Iordache. În schimb,Dragnea nu a fost dorit şef la PSD de aproape 10 000 de membri, adică procentul de 2,2%. Votul de duminică va fi validat în cadrul şedinţei Comitetului Executiv a PSD, care are loc luni.
"Au votat 85,8 % dintre membri, dintre care DA 97 %, NU 2,2% şi voturi nule, 0,8 %. Cei mai multi membri care au votat sunt în Bucureşti. Cel mai mic număr de votanţi a fost în Harghita, Covasna, Tulcea", a spus Iordache, șeful Comisiei Electorale Centrale a PSD.
Prezenţa la urne anunţată duminică seară, la finalizarea procesului de votare, a fost de 81,23%. Peste 500.000 de membri PSD din ţară au fost aşteptaţi duminică să voteze pentru alegerea preşedintelui partidului.
Totodată, Liviu Dragnea a declarat duminică, după scrutinul intern, că nu va avea nicio ezitare de a duce la capăt toate angajamentele luate.
"Vreau să transmit un gând bun, un gând de prietenie și respect pentru fiecare membru PSD care s-a prezentat la vot astăzi (duminică — n.r.), chiar dacă a fost o zi grea, o zi cu vreme foarte urâtă, dar au arătat tuturor, mi-au arătat și mie și tuturor celorlalți colegi că pentru ei a fost importantă această acțiune, au venit încrezători la acest vot, au venit să își exprime speranța într-un nou proiect politic. Vreau să le transmit ceva atât lor, colegilor mei de partid, pentru care le mulțumesc, cât și celor care nu sunt membri în partid și care cu câteva excepții de câteva zile își exprimă suspiciunea față de acțiunile mele și ale partidului din perioada următoare. Vreau să îi asigur pe toți că nu voi avea nicio ezitare în a duce la capăt toate angajamentele pe care mi le-am luat în ultima perioadă, toate acțiunile de care am pomenit în ultima perioadă chiar dacă s-ar putea ca la un anumit moment unele acțiuni să producă supărare sau chiar să poată să fie dureroase pentru unii dintre noi", a afirmat Dragnea.
Mai mult, Dragnea a ținut să precizeze că la Congresul extraordinar din 18 octombrie va spune lucrurile mai apăsat și va încerca să ia un vot de încredere pentru programul politic.
"Nu voi avea nicio ezitare pentru că PSD nu trebuie și nu poate rata oportunitatea de deveni primul partid din România modern și care își construiește politicile publice printr-o consultare largă cu cetățenii și ține cont de ceea ce cetățenii în general și societatea civilă spune. Vreau să îi asigur pe toți că și la congres voi spune lucrurile mai apăsat, mult mai bine explicabil și voi încerca să prezint congresului și să iau un vot de încredere pentru un program politic care să fie de fapt o piatră de hotar pentru următorul ciclul politic, ținând cont de tot ceea ce a fost bun în toată această perioadă în PSD, de tot ceea ce au făcut bine toți președinții PSD până astăzi, dar și de greșelile care s-au făcut în acest partid pe care trebuie să ni le asumăm cu foarte multă sinceritate și cu foarte mult curaj", a declarat Dragnea.
Liviu Dragnea a mai susţinut că va propune ca în Statut să se introducă o prevedere potrivit căreia președinții de organizație să fie aleși de toți membrii organizației respective așa cum președintele partidului este ales de toți membrii.