MENIU

Ce se întâmplă cu Palatul Elisabeta? Anunţul făcut de Călin Popescu-Tăriceanu

Călin Popescu Tariceanu

Preşedintele Senatului şi lider al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi seara, că el consideră că Palatul Elisabeta ar putea fi lăsat în continuare în folosinţa Familiei Regale, adăugând şi că a fost surprins de poziţia exprimată de premierul Mihai Tudose pe această temă.

"Eu cred că am putea, fără niciun fel de problemă, să lăsăm Palatul Elisabeta în folosinţa Familiei Regale, care, bineînţeles, pentru necesităţile legate de reprezentarea până la urmă a României, are nevoie de un spaţiu adecvat care ar putea, aşa cum s-a întâmplat şi până acum, cum a fost folosit şi până acum, să fie folosit în continuare", a declarat Tăriceanu, la Antena 3.

Întrebat referitor la poziţia exprimată de premierul Mihai Tudose privind Palatul Elisabeta, Călin Popescu- Tăriceanu a afirmat că pe el l-a surprins.

"E un lucru care pe mine m-a surprins astăzi, să văd aceste luări de poziţie publică, mai ales dacă ţinem cont că în succesiunea timpului, guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria începând cu guvernul condus de Arian Năstase au făcut o serie de gesturi, au luat o serie de decizii, care să permită punerea în valoare a Casei Regale într-un scop, aş spune, de interes naţional şi anume la momentul respectiv, începând din anii 2000, odată cu intensificarea demersurilor pentru aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană. (...) Guvernul Năstase, dacă nu mă înşel, a luat decizia de a oferi Palatul Elisabeta Familiei Regale în folosinţă. Cu toate că (...) el a fost în proprietatea Familiei Regale, dar nu a fost revendicat. Mi s-ar părea astăzi un gest aş spune greu de explicat să facem un pas înapoi după ce guvernele succesive ale României, indiferent de coloratura pe care au avut-o, spuneam întâi de PSD, ulterior PNL, au avut această atitudine de deschidere, de susţinere într-un fel, (...) poate de a ne arăta şi o modestă recunoştinţă faţă de contribuţia pe care Casa Regală a României a avut-o la modernizarea ţării noastre, la transformarea ei, la, hai să spunem, traversarea unor momente dificile, Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial, Marea Unire, Al Doilea Război Mondial", a punctat Tăriceanu.

Tăriceanu a menţionat că guvernul pe care l-a condus în perioada 2005-2008 a retrocedat câteva dintre proprietăţile Familiei Regale, nu pe toate, printre acestea fiind şi Castelul Peleş.

"Guvernul pe care l-am condus a făcut un alt gest faţă de Familia Regală şi a retrocedat câteva, subliniez (...) nu toate, dintre proprietăţile pe care Familia Regală le-a deţinut. În speţă mă refer la Castelul Peleş, pe care Familia Regală a hotărât să-l lase în circuitul public, să poată fi vizitat de vizitatorii români şi străini," a mai arătt preşedintele

Premierul Mihai Tudose a precizat, joi, la Parlament, că a formulat un punct de vedere personal când s-a referit la faptul că nu susţine proiectul de lege privind statutul Casei Regale, apreciind că Palatul Elisabeta ar trebui să revină în administrarea şi proprietatea statului român după decesul regelui Mihai.

Mai multe articole despre:
Călin Popescu Tăriceanu Palatul Elisabeta