MENIU

Ce salarii sunt în MAE. Cât câştigă un ambasador, un consilier diplomatic, un expert sau un şofer

Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe site-ul instituţiei un document ce cuprinde situaţia salariilor pentru toate categoriile de personal. Astfel, cel mai mare salariu este al ministrului Lazăr Comănescu, 13 863 de lei net, în timp ce ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni are 10 997 de lei net. Pe de altă parte, potrivit aceleaşi evidenţe, un ambasador gradaţia 5 are 8 907 lei.

Documentul are 18 pagini şi cuprinde 884 de salarii. Venituri apropiate de cele ale ministrului mai au şi subsecretarul de stat, 10 968 de lei, dar şi un ŞEF SERVICIU grad II clasa 90, 10 195 RON. În schimb, există şi salarii mici: un şofer are 912 lei, salariu net, în timp ce un referent are 2 365 RON. Totodată, există şi referenţi care câştigă 906 lei.

Documentul poate fi consultat aici.

Ce salarii erau în 2013

În urmă cu trei ani, o listă publicată de MAE surprindea prin categoriile de personal care ajung să câștige aproape triplu față de șeful diplomației românești. Potrivit evidenței de pe site-ul www.mae.ro, atât ministrul Titus Corlățean, cât și Cristian David, ministrul delegat pentru Relația cu românii de pretutindeni, câștigau 5.364 de lei, fiind primii pe listă, deși cel mai mare salariu din personalul administrativ îl avea secretarul general al MAE, după cum reieșea din aceeași evidență.

Leafă dublă

Potrivit organigramei de pe site-ul Ministerului, funcția de secretar general era ocupată de către Sorin Moise. Acesta avea un salariu de 12.507 lei și a preluat postul din 8 mai 2013, potrivit evidenței site-ului. Un fapt ce strârnește controverse este reprezentat de imposibilitatea accesării declarației de avere a acestuia, în timp ce alte declarații de avere putea fi accesate. O altă categorie privilegiată este aceea a directorilor din cadrul ministerului, care au funcții asimilate la rangul de ambasador.

Tipurile de personal din MAE

Potrivit unui răspuns MAE, există două tipuri de personal care lucrează în centrala MAE: personal diplomatic/consular şi personal contractual/administrativ.

Astfel, personalul contractual/administrativ este implicat în activităţi privind managementul intern al instituţiei în domenii precum: secretariat, tehnologia informaţiilor, financiar-contabilitate, logistică, achiziţii publice şi resurse umane.

Pe de altă parte, personalul diplomatic al României se ocupă cu realizarea şi implementarea politicilor şi strategiilor naţionale în domeniul relaţiilor externe ale României. De asemenea, creează şi dezvoltă cadrul necesar menţinerii relaţiilor diplomatice cu structurile organizaţiilor internaţionale.