MENIU

CE: România trebuie să facă eforturi suplimentare privind egalitatea între femei și bărbați

CE: România trebuie să facă eforturi suplimentare privind egalitatea între femei și bărbați

În România sunt necesare eforturi și măsuri suplimentare pentru a îmbunătăți situația privind egalitatea între femei și bărbați, inclusiv în sensul eliminării diferențelor în ceea ce privește, între altele, ocuparea forței de muncă, remunerarea și pensiile, susţine Comisia Europeană (CE).

"Conform raportului anual privind egalitatea între femei și bărbați, în România sunt necesare eforturi și măsuri suplimentare pentru a îmbunătăți situația în domeniu, inclusiv în sensul eliminării diferențelor în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, remunerarea și pensiile, combaterea violenței, precum și promovarea egalității în procesul de luare a deciziilor", se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit CE, aceste eforturi sunt necesare deoarece, potrivit fișelor informative pe tema promovării egalității și a echilibrului de gen, România se clasează printre ultimele cinci țări din UE în ceea ce privește procentul reprezentării femeilor în consiliile de conducere ale companiilor listate la bursă și, în plus, acest procent a înregistrat cea mai accentuată scădere în rândul statelor membre UE.

La nivelul UE, raportul anual privind egalitatea între femei și bărbați arată că decalajele dintre cele două sexe s-au redus în mod semnificativ în ultimii ani, însă progresele realizate sunt inegale între statele membre și există în continuare discrepanțe în diferite domenii, în detrimentul economiei Europei.

De pildă, rata de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor în UE a crescut de la 58% în 2002 la 63%. CE subliniază că finanțarea UE a contribuit la această creștere: în perioada de finanțare 2007-2013, aproximativ 3,2 miliarde de euro din fondurile structurale au fost alocate pentru finanțarea centrelor de îngrijire a copiilor și promovarea participării femeilor pe piața forței de muncă, acțiuni care au avut un puternic efect de pârghie.

Pe de altă parte, însă, cu toate că 60% din absolvenții de universitate sunt femei, acestea sunt în continuare plătite cu 16% mai puțin decât bărbații pentru fiecare oră de muncă, precizează CE.

În plus, femeile sunt mai predispuse să lucreze cu fracțiune de normă (32%, în comparație cu 8,2% din bărbați care lucrează cu fracțiune de normă) și își întrerup cariera pentru a se ocupa de ceilalți. Prin urmare, precizează CE, decalajul între femei și bărbați în materie de pensii este de 39%. Văduvele și părinții singuri, în special mame singure, reprezintă un grup deosebit de vulnerabil, iar peste o treime dintre părinții singuri au un venit insuficient.

Tot la nivelul UE, deși rata de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor a crescut, ea se menține totuși la 63%, față de 75% pentru bărbați. Aceasta este în principal rezultatul crizei economice, care a dus la o înrăutățire a situației ocupării forței de muncă în rândul bărbaților. De asemenea, femeile continuă să suporte povara muncii neremunerate din cadrul gospodăriei și al familiei. Ele petrec în medie 26 de ore pe săptămână, efectuând activități de îngrijire și casnice, în comparație cu nouă ore în cazul bărbaților.

CE remarcă şi faptul că, în continuare, este mai puțin probabil pentru femei să dețină poziții de conducere. Ele reprezintă în medie 17,8% dintre membrii consiliilor de administrație ale celor mai mari societăți cotate la bursă, 2,8% dintre directorii generali, 27% dintre pozițiile de miniștri în cadrul guvernului și 27% dintre membrii parlamentelor naționale.

Mai multe articole despre:
Comisia Europeană femei bărbaţi egalitate