MENIU

Ce probleme nerezolvate a lăsat Victor Ponta în țară, după ce a plecat în Turcia

Premierul Victor Ponta a plecat în Turcia, dar a lăsat în urmă foarte multe probleme nerezolvate: desemnarea unui nou ministru al Transporturilor, situația incertă a ministrului Justiției, despre care nu se știe dacă pleacă la UNPR sau nu, dar și ședința de Guvern de ieri, care a fost amânată. O problemă foarte importantă este stabilirea unui calendar pentru scumpirea gazelor. Codul Fiscal și scoaterea de pe ordinea de zi a unor proiecte legislative importante, ca cele 22 de modificări la Codul Penal și legea alegerilor electorale sunt alte subiecte restante. 

Realitatea.net a făcut un scurt sumar al problemelor lăsate de izbeliște de Victor Ponta în țară:

1. Social-democraţii caută ministru pentru Transporturi.

Demisia lui Ioan Rus, după ce a jignit familiile românilor care muncesc în străinătate  lasă un loc liber în Guvern. Favoriţi sunt Mihai Fifor, preşedintele Comisiei de Transporturi din Senat, şi Iulian Matache, secretar de stat în ministerul de resort.

Cel mai probabil săptămâna viitoare vom afla numele noului Ministrul, iar primul ministru spune că vrea să se consulte cu preşedintele Klaus Iohannis, înainte de numire. 

Există de asemenea posibilitatea unui interimat de 45 de zile sau ca portofoliul să treacă de la PSD la UNPR.

Ioan Rus şi-a dat demisia, joi, din funcţia de ministru al Transporturilor. Totul, după ce acesta a făcut, într-o emisiune TV, o serie de declaraţii despre muncitorii români care lucrează în străinătate şi despre familiile acestora.

2. Situația lui Robert Cazanciuc, ministrul Justiției.  Nu este clar dacă Cazanciuc pleacă la UNPR.

”Situația ministrului Cazanciuc este incertă”, a spus Oprea, săptămâna trecută. Reamintim că au apărut informații că Robert Cazanciuc se va înscrie în UNPR, iar Justiția va trece astfel, în curtea UNPR.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că nu a avut o discuție oficială cu premierul Victor Ponta în ceea ce privește demisia sa de la conducerea MJ, susținând că o evaluare a activității sale ar putea avea loc în cursul zilei de miercuri sau joi.

''Oficial nu mi s-a cerut o asemenea demisie din partea premierului. Dacă mandatul meu ca ministru al Justiției a corespuns mandatului inițial preluat acum 2 ani — de a avea un raport de țară mult mai bun decât până acum, de a contribui la creșterea încrederii în actul de justiție, dacă ministrul Cazanciuc a facut ceea ce legea îi permite sa facă, (...), această evaluare poate fi făcută de premier, poate fi făcută de Guvern și, dacă ea nu corespunde mandatului inițial, evident că sunt gata să plec, nimeni nu este de neînlocuit. Nu am avut o discuție cu premierul pe această temă până în momentul de față cel puțin. (...) O să am această discuție probabil astăzi sau mâine. Nu am avut discuții pe chestiuni concrete cu premierul, am avut discuții de principiu, care evident rămân între premier și ministrul Justiției'', a precizat Cazanciuc, la CSM.

4. Amânarea ședinței de Guvern care trebuis să aibă loc miercuri, 17 iunie. 

3. Stabilirea unui calendar pentru scumpirea gazelor. Guvernul a aprobat pe 3 iunie un memorandum privind aplicarea unui nou calendar de liberalizare a preturilor la gazele naturale din productia interna pentru consumatorii casnici, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, calendarul a fost agreat cu reprezentantii Comisiei Europene si prevede o crestere treptata a preturilor la gazele naturale, incepand din iulie 2015 pana 2018. Majorarile de preturi vor fi facute anual, nu trimestrial ca pana acum. 

Preturile la gazele din productia interna ar urma sa creasca de la 53 lei/MWh cat sunt acum, la 60 lei/MWh in iulie 2015, la 66 lei/MWh in 2016, la 72 lei/MWh lei in 2017 si 78 lei/MWh in 2018.

Guvernul si Comisia Europeana au prevazut pretul de 78 lei/MWh in 2018 deoarece atat este acum, in medie, pe piata libera. Daca in 2018, preturile de pe piata libera vor fi mult peste 78 lei/MWh, va fi facut un nou calendar pana in 2021. 

4Codul Fiscal. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici a anunțat că delegația FMI va veni la București pe 15 iulie, după ce inițial vizita FMI fusese anunțată pentru perioada 19-30 iunie. Ce se ascunde în spatele acestei schimbări de program?

Cea mai sensibilă dintre temele de discuție dintre experții internaționali și Guvernul Ponta, noul Cod Fiscal, a rămas în aer în urma ultimelor negocieri directe, însă Parlamentul controlat de PSD a început deja să taie din măsurile care nu sunt pe placul FMI.

Acum ministrul de Finanțe spune că discuțiile pe Codul Fiscal ar putea fi finalizate în Parlament până la finalul acestei luni, însă noua lege trebuie să primească girul FMI și al celorlalți creditori internaționali.

După ultimele evoluții din Parlament, experții FMI par să aștepte noi ajustări la Codul Fiscal în sensul cerut de ei.

 Deja o parte dintre facilitățile incluse de Guvern în Codul Fiscal au fost șterse "pe șest" în Senat: este vorba, de exemplu, de scăderea accizei la combustibili sau de impozitarea zero în cazul dividendelor. 

Miza cea mare a noului Cod Fiscal este reducerea TVA-ului la 20% începând cu 1 ianuarie 2016: unii analiști pun sub semnul întrebării păstrarea acestei măsuri după rezoluțiile din Parlament și păstrarea doar a TVA-ului de 9% la alimente.

5. Amânarea modificărilor la Codul Penal. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat, luni, discutarea celor 22 de proiecte de lege de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, propuse de parlamentarii PSD, fără să înainteze, însă, un termen pentru dezbaterea lor. Anunțul a fost făcut de vicepreşedintele comisiei, Ciprian Nica, deputat PSD, în şedinţa comisiei. 

 "Nu se va discuta mâine (marţi - n.r.) pachetul privind modificările propuse pe Codul Penal şi pe Codul de Procedură Penală datorită faptului că s-a modificat programul, la ora 12.00 avem plen reunit şi vom anunţa o dată ulterioară când vor reintra în discuţia Comisiei juridice", a declarat Ciprian Nica, potrivit Mediafax.

Comisia nu a stabilit un termen pentru discutarea acestor proiecte şi, având în vedere că mai este doar o săptămână până la finalul sesiunii parlamentare, dezbaterile asupra modificărilor la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală nu ar putea fi reluate mai devreme de sesiunea din toamnă.

În acest context, liderul UNPR, Gabriel Oprea, ameninţa, duminică, cu retragerea de la guvernare dacă PSD "modifică pe furiş" Codul Penal în Parlament, el spunând că le-a transmis acest lucru şi premierului Victor Ponta şi PSD.

6. Renunțarea la legea electorală pentru alegerile parlamentare ce prevedea scăderea numărului de parlamentari și revenirea la votul pe liste. Joi a fost scos de pe ordinea de zi proiectul pentru legile electorale. 

Comisia pentru elaborarea modificărilor legilor electorale a dat, marți, raport favorabil cu amendamente, care sunt de ordin tehnic, la proiectul de lege privind alegerile parlamentare. Raportul a fost adoptat cu unanimitate de voturi (15) și urmează să fie înaintat spre dezbatere și aprobare în ședința de miercuri a Camerei Deputaților, care este for decizional pe acest proiect de lege.
 

7.Întâlnirea cu președintele Portugaliei. Pentru că premieru lipsește din țară, președintele Portugaliei a fost primit la Palatul Victoria de Gabriel Oprea.  

8. Românul răpit în Burkina Faso. De aproximativ două luni de zile, nu se mai știe nimic despre cetățeanul român răpit în Burkina Faso de jihadiști.