MENIU

CCR îi mai face un cadou lui Dragnea! Rezerva de aur a României va fi adusă în țară

Rezerva de aur a Marii Britanii valorează 240 de miliarde de euro

Judecătorii CCR au respins sesizarea PNL şi USR asupra actului normativ iniţiat de parlamentarii PSD Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate.  Asta însemnă că rezerva de aur a României se aduce în țară.

În obiecția de neconstituționalitate la Legea pentru modificarea articolului 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, PNL și USR susțin că proiectul a fost adoptat fără consultarea prealabilă a Băncii Centrale Europene, încălcând astfel obligațiile asumate de România prin Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) și alte norme europene obligatorii.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a precizat, la momentul sesizării CCR, că PNL nu îşi doreşte ca aurul României să fie transformat în "ghiuluri şi inele".

La rândul său, deputatul USR Cosette Chichirău susţinea, în aprilie, că actul normativ va pica la CCR. "Acest proiect va pica la CCR pentru că încalcă tratatul de funcţionare a UE, articolul 130", a spus ea.

Proiectul inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează aducerea în țară a rezervelor de aur ale României, a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 24 aprilie, cu 165 de voturi favorabile, 90 împotrivă și trei abțineri.

Proiectul stipulează, printre altele, că depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Mai multe articole despre:
rezerva de aur