MENIU

Cazul Victor Ponta, subiect de dezbatere, joi, în Parlamentul European

<p>Cazul Victor Ponta, subiect de dezbatere, joi, &icirc;n Parlamentul European</p>

Cazul premierului Victor Ponta, urmărit penal pentru fapte de corupție, va fi dezbătut, joi, de către Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European, potrivit ordinii de zi stabilite pentru 25 iunie.

Președintele Grupului PPE, Manfred Weber, a solicitat, în data de 8 iunie, ca situația premierului român, față de care s-a cerut începerea urmăririi penale, să fie discutată în Parlamentul European, potrivit unui comunicat al conservatorilor europeni, citat de HotNews.ro.

"Situația din România este îngrijorătoare. Este inacceptabil că PSD vrea să blocheze cercetările. Direcția Națională Anticorupție trebuie lăsată să investigheze spre a aduce lumină în cazul acuzațiilor grave aduse lui Ponta", declara Manfred Weber, citat în comunicat.

Președintele Parlamentului, Martin Schulz, este cel care a propus ca subiectul să fie discutat în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, precum și în Conferința liderilor grupurilor parlamentare, înainte de a fi discutat în plen.

 

Ponta, salvat de colegii deputați. Premierul scapă de urmărirea penală pentru conflict de interese

 

Premierul Victor Ponta este urmărit penal de procurorii anticorupție în dosarul Turceni — Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani, în calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel").

Faptele reținute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obținute de către SCA "Șova și Asociații" de la complexurile energetice Turceni și Rovinari, deși nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare dintre cele două case de avocatură.

În același dosar, procurorii au cerut încuviințarea Parlamentului de începere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta pentru trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale). Deputații au respins, însă, cererea DNA cu 231 voturi pentru și 120 împotrivă, în date de 9 iunie.

DNA îl acuza pe Victor Ponta că l-a desemnat pe Dan Șova ca ministru pentru Relația cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine și ministru al Transporturilor, în condițiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia și de dreptul de folosință gratuită a unui autoturism.