Care sunt variantele de premieri tehnocraţi după ce a căzut Guvernul Ponta
După ce Victor Ponta a depus mandatul întregului Guvern, în spaţiul public se vehiculează mai multe variante de premier tehnocrat. Cea mai susţinută este Dacian Cioloş, fost comisar european, care beneficiază şi de susţinerea celor de la Bruxelles. Alte nume posibile mai sunt Bogdan Olteanu, Lucian Croitoru sau Lucian Isar. Pe de altă parte, Dacian Cioloş a dezminţit că ar urma să fie nominalizat pentru funcţie de premier.
Dacian Cioloş, fostul comisar european pentru Agricultură în mandatul lui Jose Manuel Barosso, va fi noul premier al României, anunţau încă de săptămâna trecută două surse credibile pentru Euractiv.
Întrucât protestele din România continuă, în pofida demisiei lui Victor Ponta, a devenit clar că Dacian Cioloş va ocupa funcţia de prim-ministru al României, până la alegerile parlamentare din decembrie 2016, mai scrie sursa citată.
EurActiv.com mai noteaza ca desemnarea fostului comisar la conducerea Guvernului pare o idee buna. "Nu numai ca alegerea va fi bine vazuta la Bruxelles, dar Ciolos este una dintre rarele figuri publice din Romania care nu este perceputa drept corupta", scrie site-ul citat.
Intr-adevar, Ciolos nu a petrecut multa vreme in functii publice in Romania. Inainte de a deveni comisar european in 2009, a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene in Romania, iar inainte de aceasta a facut stagii de pregatire in Franta. Sotia sa, Valerie, este frantuzoaica.
Ciolos a detinut pentru o scurta perioada, din octombrie 2007 pana in decembrie 2008, postul de ministru al Agriculturii in cabinetul lui Calin Popescu-Tariceanu, un politician liberal, mai aminteste EurActiv.com.
Cioloş, despre nominalizarea sa: O speculaţie
Numele fostului comisar european Dacian Cioloș, actualmente consilier special pentru securitate alimentară al preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude, a fost vehiculat de presă ca unul dintre posibilii tehnocrați care ar putea fi acceptați pentru postul de premier după demisia lui Victor Ponta.
Fostul comisar european ar fi agreat de Klaus Iohannis, dar ar putea reprezenta și o soluție pe care să o accepte toate partidele politice. În replică, Dacian Cioloș a declarat pentru Q Magazine că "nu dorește să comenteze speculațiile din aceste zile, iar nominalizare sa este o PURĂ speculație".
Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR
Pe de altă parte, Bogdan Olteanu este creditat de UDMR şi PNL pentru funcţia de premier, iar la rândul său, Mugur Isărescu a dat de înţeles că premierul poate fi chiar din BNR, dar cu o singură condiţie, să fie tânăr.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că un guvern tehnocrat ar putea să facă faţă provocărilor, dacă are un mandat clar şi limitat, cu obiective de macrostabilitate economică, admiţând că premierul ar putea proveni chiar din banca centrală, cu condiţia să fie tânăr.
Întrebat dacă premierul ar putea proveni de la BNR, guvernatorul a admis că este posibil, cu condiţia ca acesta să fie tânăr, excluzând varianta ca el să preia poziţia de prim-ministru.
"De ce nu? (premierul să provină din BNR - n.r.) Dar să fie tânăr. Alte generaţii, alte aspiraţii", a conchis Isărescu.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că persoana desemnată ca premier al României, care să asigure guvernarea țării până în primăvara sau vara anului viitor, când ar putea avea loc alegeri anticipate, ar trebui să fie o persoană cu experiență, dar care nu este implicată pentru moment într-un proiect politic.
"Gen Dacian Cioloș (fost comisar european — n.r.), gen Bogdan Olteanu (viceguvernator BNR — n.r.). Un om care nu intră în competiție politică anul viitor, care are în spate, dacă vreți, o instituție solidă, o carieră solidă de altă natură decât cea politică și care nu este implicat, în această perioadă, în proiecte politice și nu dorește să fie implicat în proiecte politice, și care nu va folosi instrumentele guvernamentale în competiția politică de anul viitor. Am spus gen, și nu este o propunere de persoană. Am spus gen. Să nu se înțeleagă că am propus pe cineva anume. Este atributul președintelui și partidele politice nu trebuie să dea impresia că vor să ia ceva din atributul președintelui. Este atributul și responsabilitatea președintelui de a veni cu o nominalizare", a spus Kelemen Hunor.