MENIU

Tăriceanu, Florin Georgescu și Maior, propunerile lui Ponta pentru funcția de premier

Președintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, este principala varianta de premier a prezidenţiabilului alianţei PSD-PC-UNPR, Victor Ponta. Pe lista propunerilor liderului PSD, pentru funcția de șef al Executivului, se află și viceguvernatorul BNR Florin Georgescu și George Maior, directorul SRI, anunțul fiind făcut în urmă cu puțin timp, după terminarea şedinţei liderilor PSD - UNPR - PC - UDMR şi PLR.

”Vreau să vă spun exact un rezumat al primelor discuții. România are nevoie să știe pe drum va merge după alegerile din 16 noiembrie. Eu îmi doresc să fiu preşedinte, dar ca România să rămână stabilă, cu un program de guvernare votat de români, în 2012, am considerat că este corect ca, după turul întâi, și după rezultatul pe care îl știți, să nu păstrez ca o surpriză ce îmi doresc să fac, din funcția de președinte, în relația cu coaliția de guverare și să discut cu cel care, cel mai probabil, va fi prim-ministru, dacă voi fi ales președinte. Eu îmi doresc să fiu un preşedinte care să unească, să dialogheze. Voi lucra cu primul ministru care are susţinerea Parlamentului şi care duce, până la alegerile din 2016, la îndeplinire tot ceea ce ne-am angajat, în 2012, ca USL. E un prim-ministru care garantează păstrarea cotei unice de 16 la sută, păstrarea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, dar şi măsurile sociale, indexarea anuală a pensiilor, creşterea salariului minim şi acordurilor pe care le-am întocmit ca prim-ministru și le-am garantat cu sectorul de sănătate, sectorul de educație, cu obligaţiile noastre internaţionale care țin de bugetul Apărării. Voi rămâne prim-ministru până pe 21 decembrie, când voi prelua funcţia de preşedinte. Am propus pe preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu", a afirmat premierul.

Totodată, liderul PSD a mai spus că, dacă va fi ales pe 16 noiembrie în funcţia de preşedinte al României, va rămâne prim-ministru până în 22 decembrie, când se încheie mandatul actualului şef al statului.

”Discuțiile despre anunțarea sau stabilirea oficială a primului ministru și despre structura Guvernului și obligațiile pt 2015-2016 vor începe după 18 noiembrie, evident că programul meu prezidențial trebuie să facă obiectul principalelor dezbateri pe care le vom avea, cu contracandidatul Klaus Iohannis, în cele patru dezbateri stabilite de televiziuni (...) Indiferent de cine va fi prim-ministru, dacă are susținerea coaliției de Guvernare, voi lucra împreună și cu el și nu împotriva lui, pentru că asta va fi una din marile schimbări, față de ultimii zece ani (...) Domnul Tăriceanu va merge cu mine la toate dezbaterile”, a mai spus Victor Ponta.

De asemenea, Victor Ponta a precizat că nu exclude, ca variante de premier tehnocrat, pe viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, dacă vor fi probleme de ordin economic sau fiscal, sau pe George Maior, directorul SRI, dacă vor fi probleme de securitate, potrivit Mediafax. 

"În egală măsură, am discutat cu colegii mei, dacă pe parcursul următoarelor zile sau săptămâni vom considera că trebuie să dăm un semnal foarte clar de păstrare a disciplinei fiscal-bugetare, atunci nu exclud posibilitatea de a avea un prim-ministru tehnocrat în persoana primului-viceguvernator, a domnului Florin Georgescu", a mai spus Victor Ponta.

"Dacă pentru România apar pericole de securitate strategică, şi pentru a da foarte clar garanţii privind continuarea dezvoltării democratice, a obligaţiilor noastre internaţionale, de asemenea, putem lua în considerare şi cred că ar fi o persoană competentă în acest sens - domnul George Maior, în măsura în care domnia sa, aşa cum a anunţat public, îşi va depune demisia din funcţia de director al SRI după alegeri", a precizat premierul.

Liderii coaliţiei s-au reunit, marți, pentru a decide cine va fi propunerea lor de premier. Victor Ponta declara, de altfel, în rândurile anterioare, că pe lista propunerilor sale se află Călin Popescu Tăriceanu şi George Maior, pentru această funcție.

Călin Popescu Tăriceanu

Principala propunere a prezidențiabilului alianței PSD-PC-UNPR, Victor Ponta, pentru funcția de premier al României este Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului din martie 2014, președinte fondator al Partidului Liberal Reformator (august 2014) fost premier al României, din decembrie 2004 până în decembrie 2008, precum și fost președinte al Partidului Național Liberal, poziție obținută în februarie 2005 și pierdută, în martie 2009, în fața lui Crin Antonescu, informează Ziare.com.  Candidat la alegerile prezidențiale, Călin Popescu Tăriceanu s-a plasat, după primul tur de scrutin, pe locul al treilea, cu un scor de 5,36% din voturi, conform rezultatelor finale anunțate de Biroul Electoral Central.

În ciuda scandalurilor permanente cu președintele Traian Băsescu, care a afirmat, în nenumărate rânduri, că regretă că l-a numit premier, și în pofida celor trei moțiuni cenzură, venite din partea Opoziției, Tăriceanu a reușit să își păstreze postul de la Palatul Victoria timp de patru ani.

În timpul mandatului de prim-ministru, relația cu defunctul Dinu Patriciu, președinte Rompetrol și membru important al PNL, i-a cauzat lui Tăriceanu mai multe probleme. În septembrie 2005, presa dezvăluia că premierul Tăriceanu ar fi cumpărat 10 milioane de acțiuni ale companiei Rompetrol, bazându-se pe informații preferențiale obtinute din interior, acțiuni pe care le-ar fi vândut cu profit, după ce ar fi devenit prim-ministru. De altfel, în ianuarie 2007, Elena Udrea a fost cea care a stârnit un scandal politic de amploare, grație unui bilețel roz, dezvăluind că, în perioada în care ar fi lucrat la Palatul Cotroceni, premierul Tăriceanu i-ar fi scris președintelui Băsescu, cerându-i să intervină la Parchet pentru Dinu Patriciu. Tăriceanu a negat inițial existența biletului. Deși Parchetul s-a sesizat, cazul a rămas fără efecte juridice.

În februarie 2014, alianta dintre PSD si PNL (Uniunea Social Liberala) s-a rupt. Drept urmare, fostul premier a decis sa demisioneze din PNL, dupa ce și-a exprimat public nemulțumirea față de decizia Delegației Permanente a partidului de a iesi din USL.

În septembrie 2014, Tăriceanu și-a depus dosarul de candidatură la prezidentiale, cu aproximativ 270.000 de semnături, hotărând să candideze independent, întrucât partidul său nu fusese înregistrat în instanță.


Cine este Călin Popescu Tăriceanu


George Maior


George Maior, actualul director SRI, esta una dintre cei propuneri ale lui Victor Ponta pentru funcția de premier. Maior a fost senator PSD, iar din anul 2006 a preluat funcția de director SRI, la propunerea președintelui Băsescu. Maior este și nașul de cununie al lui Victor Ponta și Dacianei Sârbu

Desemnarea lui Maior pentru conducerea SRI a constituit o premieră, în sensul în care era pentru prima oară când președintele susținea un reprezentant al Opoziției, principiu pe care l-a promovat și la SIE. În cei șapte ani de mandat, Maior a fost o prezență discretă, principalul obiectiv declarat fiind reformarea internă a instituției. El a cultivat relații cu șefii CIA, FBI și MI5, profilul său fiind cel al unui “atlantist”, așa cum obișnuiesc să spună analiștii. În perioada mandatului său, serviciul a fost implicat în lupta anticorupție, fie că este vorba despre marile dosare penale, fie despre scandalul generat de fraudele de la Bacalaureat. În ieșirile sale publice, Maior a jucat cartea imparțialității și a profesionalismului, în acord cu fișa postului, și asta în pofida carierei sale în PSD și a faptului că este un apropiat al premierului Victor Ponta, în calitatea sa de naș de cununie. 

Cine este George Maior

Florin Georgescu

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a fost nominalizat de Victor Ponta pe lista posibililor premieri, în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale.

Georgescu a făcut parte din Cabinetul Văcăroiu în perioada noiembrie 1992 - decembrie 1996, când a fost ministru de stat.

În intervalul 1996-2004, Georgescu a fost deputat PDSR, devenit ulterior PSD, unde a ocupat poziţiile de vicepreşedinte şi preşedinte al Comisiei pentru buget finanţe şi bănci. Pentru câteva luni în 2004, el a fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Române.

PREMIERII LUI PONTA: FLORIN GEORGESCU, prim-viceguvernator BNR