Câți primari pierde PNL în urma aplicării criteriilor de integritate. Atanasiu: "Facem un efort"
Prim-vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu, a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", că în urma aplicării noilor criterii de integritate, ce vor fi adoptate în cadrul ședinței Consiliului Național al partidului, de vineri, PNL va pierde 100 de primari din totalul de 1.100.
"Reacția publică este foarte bună (n.r - la criteriile de integritate), problema e că le-am testat și pe actualii primari. Avem suficient de multe pierderi. 100 de primari, pierderi din 1.100. PNL face un efort pe care nu l-a făcut niciun partid, deși marea parte a electoratului nu se uită spre acest aspect. Ne asumăm o pierdere din start pentru a face o reformă a clasei politice", a declarat Atanasiu.
În acest context, prim-vicepreședintele PNL a punctat faptul că noile criterii de integritate sunt mult mai dure decât prevede legislația.
"Ne propunem niște criterii de integritate cum nu au mai fost, până acum, în partidele din România, niște criterii care cred că vor corespunde cu cerințele alegătorului român, care au început să fie unele mult mai drastice (...) Nimeni, nicio lege din țara asta nu îți interzice să candidezi la primărie, dacă ești cercetat penal. Este prezumția de nevinovăție. Până nu ai o sentintă dată ești un cetățean curat (...) Dar, de ce să mă întrebe toată ziua pe mine: 'cutare care e cercetat, pe ăla de ce îl susțineți?", a explicat Atanasiu.
Pe de altă parte, întrebat cum a văzut votul în cazul lui Cătălin Teodorescu, scăpat pentru a doua oară de colegii săi de ridicarea imunității parlamentare, pentru a da curs cererilor DNA, Atanasiu a răspuns: "Nu știu dacă au votat toți (n.r - liberalii) cu bilele la vedere, așa cum le-a cerut partidul. Unii dintre colegi (n.r - au votat împotriva cererii DNA), că majoritatea au votat 'pentru'. Cei care nu au votat cu bilele la vedere e clar că aveau ceva de ascuns".
"Eu, în continuare, vă spun că va trebui să renunțăm la a ține la Parlament această decizie. Va trebui să modificăm Constituția pentru că nu e normal ca într-o țară să nu se pronunțe justiția, ci altcineva pentru începerea sau neînceprea urmăririi penale. Nu poate fi făcut altceva decat să modificăm Constituția", a ținut să precizeze Atanasiu.
Consiliul Național al PNL se va întruni, vineri, 11 decembrie, pentru a adopta criteriile de integritate. Membrii PNL care vor candida la alegerile locale vor fi vizați și de alte criterii, decât cele prevăzute de statut privind procedurile în Justiție. Printre acestea se numără cele legate de conflict de interese și incompatibilități.
"Criteriile de integritate din statut se referă la sancțiunile aplicabile membrilor PNL în cursul procedurilor penale pentru infracțiuni săvârșite cu intenție. (...) Criteriile de integritate pentru membrii PNL care vor candida în alegerile locale vor viza și alte lucruri în afara situațiilor prevăzute de statut. (...) Odată ce vor fi adoptate de Consiliul Național al PNL într-un fel ca parte integrantă din statut, ele vor deveni obligatorii de respectat pentru toții membrii PNL care vor să candideze", declara Ludovic Orban pe 27 noiembrie.
Potrivit acestuia, unul dintre criterii este să nu aibă contracte, firma la care sunt acționari, cu primăria sau consiliul județean pentru care candidează.
"De asemenea, am gândit chestiuni legate de traseism politic. (...) Am stabilit că va fi un criteriu să nu fi fost traseist, urmează să-l definim exact, ca formulă clară care să fie aplicabilă în toate cazurile. (...) Cert este că va figura ca și un criteriu, urmând să fie definit de echipă și, ulterior, de Consiliul Național (al PNL — n.r.) prin hotărâre. De asemenea, chestiuni legate de incompatibilitate și conflict de interese, vor fi prevăzute între aceste criterii. (...) Există, cel puțin la nivelul comisiei, un acord privind introducerea acestui criteriu. (...) De asemenea și mai mult ca sigur vom introduce ca și criteriu să nu fi fost ofițer acoperit, colaborator sau informator al Securității. Eu am propus și (...) să nu fi fost inclusiv al serviciilor de informații de după Revoluție în cazul în care a fost deconspirat ca făcând parte din această chestiune. (...) Este introdus printre criterii și plagiatul în obținerea diplomelor universitare sau a doctoratului", detalia Orban.
Totodată, explica prim-vicepreședintele PNL, se va avea în vedere și dacă au fost nereguli, neconcordanțe sau chiar ilegalități privind completarea declarației de avere. Orban mai sublinia că în stabilirea acestor criterii s-a ținut cont de cele enunțate de-a lungul timpului de entități din societatea civilă, precum Coaliția pentru un Parlament curat, sau care funcționează în alte state ale UE.
"Este absolut necesar, mai ales în conjunctura de astăzi, să fim extrem de riguroși în selectarea candidaților și să oferim cetățenilor candidați care să fie deasupra unor bănuieli", mai spunea, la acel moment, liderul liberal.