Interesul personal. Câți parlamentari au votat pentru moțiune și câți pentru pensiile speciale
Parlamentarilor le pasă mai mult de pensiile speciale, pentru a-și asigura bătânețea, decât de soarta moțiunii de cenzură de vinerea trecută. Aste reiese din simpla comparație a numărului de parlamentari care au fost prezenți. La ședința de plen în care s-au votat pensiile speciale ale parlamentarilor, au fost prezenți 427 de parlamentari, care au și votat, în timp ce la moțiunea de cenzură au fost prezenți 366.
La ședința de astăzi, 303 parlamentari au votat pentru pensiile speciale şi 124 împotrivă.
În schimb, la moțiunea de cenzură au fost prezenţi 366 de parlamentari din 554, fiind 207 voturi valabil exprimate. Au fost 194 de voturi pentru moțiune, 13 împotrivă și 7 voturi anulate. Pentru a trece, erau necesare cel puțin 278 de voturi.
Reamintim că plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților a aprobat marți proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor cu 303 voturi pentru, 124 împotrivă și două abțineri.
Concret, proiectul prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.
Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost depus la Parlament după ce inițiatorii au strâns 256 de semnături pentru susținerea lui atât din arcul majorității guvernamentale, cât și de la Opoziție.