MENIU

Câți bani a cheltuit Putin în Siria! Un înalt ofițer român a calculat suma plătită

Contraamiralul în rezervă, Vergil Chițac, fost rector al Academiei Navale Mircea Cel Bătrân, a avansat suma de 1 miliard de dolari pe care președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a cheltuit-o pentru intervenția forțelor rusești în Siria pentru a sprijini regimul lui Bassar Al Assad.

De asemenea, retragerea din Siria este importantă pentru România și din perspectiva unei noi direcționări a atenției și resurselor rusești către zona europeană din sfera ei de interes, respectiv Ucraina și Republica Moldova, este de părere contraamiralul în rezervă, potrivit Adevărul Live.

Potrivit acestuia, Republica Moldova este o zonă de interes pentru România, însă susține că influențele politice sunt destul de îngrijorătoare.

"În mod cert este vizată R Moldova, unde România are interese majore cel puțin din perspectiva discuției privind o eventuală federalizare a acesteia. Într-o astfel de perspectivă, lucrurile sunt îngrijorătoare pentru că, după părerea mea, 60% din interesele de acolo sunt pro-ruse, 40% pro-europene. Acum, noi (România - n.r.) trebuie să jucăm inteligent,din punct de vedere politic și strategic", a explicat Vergil Chițac.

De asemenea, acesta a declarat că România trebuie să se situeze în partea pro-europeană în ceea ce privește Republica Moldova.

"România ar trebui să sprijine forțele pro-europene din Republica Moldova pentru că altfel riscăm ca Prutul să devină granița de Est a Uniunii Europene. Nu întâmplător acum două zile a avut loc o ședință CSAT, cea mai lungă din istoria instituției, iar această chestiune s-a aflat pe agenda de discuții", a mai spus Chițac.

Mai multe articole despre:
vergil chitac contraamiral