Bugetul, guvernat de UDMR. Minoritatea din Parlament s-a transformat în majoritate în plan fiscal
Incertitudinea este la ordinea zilei în țara noastră, iar guvernarea pare să fie cap de lista. Când vine vorba de bani însă, lucrurile sunt mult mai clare. Fie că a fost vorba de cantitatea lor sau de modul în care sunt cheltuiți, au fost temă intens dezbătută în ultimele luni. Prezentă constant la cârma țării, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România s-a implicat destul de mult în distribuirea finanțelor țării.
Indiferent de culoarea politică aflată la putere, o formațiune politică relative mica s-a aflat mereu printre guvernanți. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România s-a strecurat constant la guvernare în ultimii 30 de ani indiferent de partidul care a câștigat alegerile. Acest fapt s-a reflectat în felul în care investițiile mari s-au direcționat cu precădere în Harghita, Covasna și Mureș.
Publicația online LumeaPolitica.ro a realizat o analiză legată de banii investiți în ultimii 15 ani de Compania Națională de Investiții în România. Statistica a vizat 21 de județe, respective cheltuirea a 3 miliarde de lei.
În perioada vizată de analiză la guvernarea României s-au aflat Partidul Democrat, Uniunea Social Liberală, Partidul Social Democrat și o grupare de tehnocrați, UDMR a fost însă nelipsit.
Acest lucru se vede și din repartizarea banilor. Harghita, Covasna și Mureș, locul de unde provin majoritatea parlamentarilor UDMR au primit în total peste 700 milioane de lei adică aproape un sfert din întreaga sumă.
În Mureș s-au realizat investiții de 287 milioane de lei, în Harghita de 271 milioane de lei, iar în Covasna de 187 milioane de lei.
La polul opus se găsesc județele Mehedinți, Giurgiu și Ialomița. Practic în oricare din județele controlate de UDMR s-a investit mai mult ca în Mehedinți, Giurgiu și Ialomița luate la un loc. Un cetățean român din Covasna a „beneficiat” de investiții de 5,5 ori mai mari decât unul din Mehedinți.
La capitolul investiții per cap de locuitor am luat în calcul și populația fiecărui județ. În acest top conduc județele Harghita, Covasna și Caraș Severin. De banii de la CNI au beneficiat din nou cu precădere locuitorii din zonele de interes ale UDMR. (CARTON 4)
Investițiile făcute de stat se traduc astfel: Covasna – 909 lei/locuitor, Harghita – 889 lei/locuitor, Caraș Severin – 722 lei/locuitor.
Analiza reprezintă bilanțul perioadei 2004-2017.