Fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu, audiat pentru 5 ore la DNA: Am pierdut ce aveam de pierdut
Bogdan Olteanu a sosit la sediul DNA, unde va fi audiat de procurori. Fostul viceguvernator BNR este cercetat în dosarul în care ar fi solicitat şi primit de la un om afaceri, în 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, un milion de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării, anunţă DNA. Totodată, şi fostul ministru al Mediului Attila Korodi s-a prezentat miercuri la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu. Korodi a precizat că dă explicaţii în dosar, în calitate de martor.
UPDATE 16.50 Bogdan Olteanu a fost audiat miercuri timp de cinci ore la DNA în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, la ieșire el declarând că a suportat deja consecințele și a pierdut ce avea de pierdut, iar de acum încolo rămâne să-și demonstreze nevinovăția.
"Pentru mine ce era să se întâmple s-a întâmplat, am suportat consecințele și am pierdut ce aveam de pierdut. De acum încolo rămâne să reușesc să îmi găsesc dreptatea, îmi pledez nevinovăția, lucrurile vor merge înainte potrivit procedurilor", a spus Olteanu.
El nu a dorit să facă cunoscute amănunte din dosar. Bogdan Olteanu este acuzat de DNA că, în perioada iulie — noiembrie 2008, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la Sorin Ovidiu Vîntu suma de un milion de euro și sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
La DNA a venit miercuri și deputatul UDMR Korodi Attila, fost ministru al Mediului în perioada în care Mihaiu a primit funcția. Korodi nu a dorit să ofere detalii despre motivul pentru care a dat declarații la DNA, dar a recunoscut, totuși, că a explicat procurorului care era procedura de numire a guvernatorului, în perioada în care el a fost ministru.
'Am fost chemat în calitate de martor, am fost întrebat de perioada respectivă. (...) Eu am declarat în fața procurorului ce trebuie să știe din punctul meu de vedere și atât. (...) Ideea este că era o procedură în care ministrul obligatoriu trebuie să facă o propunere și am explicat cum e procedura în toată povestea aceasta', a declarat Korodi Attila pentru AGERPRES. 'Am fost chemat în calitate de martor, am fost întrebat de perioada respectivă. (...) Eu am declarat în fața procurorului ce trebuie să știe din punctul meu de vedere și atât. (...) Ideea este că era o procedură în care ministrul obligatoriu trebuie să facă o propunere și am explicat cum e procedura în toată povestea aceasta', a declarat Korodi Attila pentru AGERPRES.
Reamintim că la începutul lunii august, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să îl plaseze pe viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, în arest la domiciliu. Potrivit avocatului acestuia, Olteanu a primit vestea cu bucurie, însă a contestat măsura preventivă.
"O decizie pe care doamna președinte a considerat-o corectă. Se va comunica această încheiere Parchetului. Am și contestat-o deja, considerăm că măsura maximă preventivă, raportat la ce este în dosar, este controlul judiciar. Olteanu a primit vestea cu bucurie. În situația în care ești reținut și primești o astfel de soluție nu ai cum să fii decât fericit. La expirarea ordonanței de reținere va fi plasat la domiciliu, în Snagov", a declarat avocatul lui Bogdan Olteanu.
Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat că nu există probe la dosar care să susțină acuzația de cumpărare de trafic de influență și a anunțat că Olteanu va demisiona luni din funcția de viceguvernator al BNR.
"În mod cert, domnul Olteanu a negat absolut orice acuzație, în mod cert nu a primit nicio sumă de bani. Este de necontestat faptul că s-a întâlnit cu Sorin Ovidiu Vântu, la fel cum avea întâlniri cu toți factorii importanți din mass-media. Din punctul de vedere al apărării, nu există probe care să susțină acuzația de cumpărare de trafic de influență. Probele administrate se bazează doar pe declarațiile unor persoane care au fost condamnate în alte dosare. Aceste susțineri ar trebui privite cu mare reticiență de către organele de cercetare.
Domnul Olteanu s-a dus în Deltă la Sorin Ovidiu Vântu pentru că se întâlnea cu dânsul la fel cum se întâlnea cu toți factorii importanți din mass-media. De ce s-a dus în Deltă? Pentru că Sorin Ovidiu Vântu era netransportabil. Un lucru este cert, Olteanu nu a solicitat niciodată și nu a primit vreo sumă de bani. Din punctul meu de vedere, măsura controlului judiciar ar fi exagerată, raportat la probele din dosar. Luni, Olteanu își va da demisia din postul de viceguvernator al BNR. Olteanu este consternat că i s-a întâmplat acest lucru. În locul său puta fi oricine altcineva, atâta timp cât sunt oameni care prin modalitatea denunțului încearcă să-și ușureze situația judiciară dintr-un dosar sau altul".