Bogdan Naumovici, publicitar: Campania prezidențială este una ”sărăcuță”
Directorul agenției de publicitate 23 Communication Ideas, Bogdan Naumovici, cataloghează campania prezidențială drept una sărăcuță, atât sub aspect financiar, cât și al ideilor, ”în care favoriții pentru turul al doilea sunt cu motoarele la minimum”. Într-un interviu pentru Ziare.com, Naumovici analizează prestația candidaților la alegerile prezidențiale, în campania electorală.
”N-am văzut niciun spot electoral, spre exemplu. Și panotajul e destul de firav în București. Nu m-a sufocat campania. Asta financiar. Din punctul de vedere al ideilor, nu văd nimic nou, cu excepția Monicăi Macovei”, a declarat Bogdan Naumovici.
Astfel, în viziunea publicitarului, campania Monicăi Macovei arată mai bine decât personajul politic, munca ”oamenilor entuziaști”, delegați cu construirea imaginii de campanie, remarcându-se în acest sens.
”Campania dnei Macovei are o charismă mai mare, decât personajul politic. Se vede că acolo sunt niște oameni entuziaști care-și bat capul. Probabil cu această campanie, dna Macovei va sări de la 1-2% la un 5%. Este o campanie dusă fără mijloace mari financiare, pare dusă mai mult pe Internet și alegerile se vor câștiga pe Internet, când se va vota pe Internet. Este o nișă utilă care merită activată, dar e mică, concentrată în urban și care nu prea iese la vot”, precizează Noumovici.
În ceea ce o privește pe cea de-a doua candidată la Președinție, Elena Udrea, publicitarul precizează că platforma sa de campania este ”subțire” și ” la limita vulgarității”.
”Elena Udrea tot baleiază cu discursul. Când era dna Vuitton și Louboutin, când trăia într-o garsonieră din România și făcea piața într-o geacă ponosită, alături de romașcani. Acum iar e varianta "sunt pe tocuri, sunt bună, votați-mă că sunt frumoasă!". Platforma e subtire. Parcă ai vrea să te voteze cititorii lui "Can-can". Cred că își imaginează că vin la vot mai mulți bărbați, decât femei și că ei votează fără cine știe ce discernământ politic. Este la limita vulgarității și nu vad de ce te-ai duce acolo, dacă ești om politic serios. Pentru publicul tânăr, doamna Udrea nu mai are vârsta potrivită. O să atragi puști de 20 de ani care au fantezii. Dar nu ieși președinte cu asta. Președinte ieși cu ruralul, cu masele muncitorești din marile orașe, așa au ieșit președinții până acum”, explică Naumovici.
Pe de altă parte, despre candidatul ACL la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, Naumovici declară că promovează "România lucrului bine tăcut" și că ”nu i se pare implicat”.
”Eu am citit "România lucrului bine tăcut". Dl Iohannis pare că ar candida, așteptând să treacă alegerile ca să se întoarcă la Sibiu. Nu mi se pare implicat. Poate e o chestiune de fire. Nu-l văd atacându-l pe Ponta, nu-l văd vehement și Ponta are multe vulnerabilități, despre care Ioahnnis tace foarte bine. Cartea e clară: sunt om serios, fapte nu vorbe. Dar eu nu văd fapte. Și mă încurci când nu știu nici faptele, nici vorbele. Singurele fapte care ies în presă, și e normal să fie așa în campanie, sunt șase case. Ele mă încurcă, dacă sunt singurele. Spune-mi ce ai făcut, că eu nu știu ce ai făcut în Sibiu! Tu trebuie să-mi spui, nu să le caut eu, dacă astea sunt faptele cu care te lauzi. Deci dacă nu vrei vorbe, ci fapte, povestește-mi faptele, trimite-mi-le pe e-mail, dacă nu vrei sa le povestești”, mai spune Bogdan Naumovici.
În cazul candidatului PSD la Președinție, Victor Ponta, publicitarul afirmă că se continuă ”linia sloganului cu care s-a ales și Ion Iliescu în anii '90”, mesaj care, de altfel, în viziunea lui Naumovici, este necesar pentru ”electoratul de stânga, captiv economic”.
”Președintele care unește nu e ceva nou. Vine din linia sloganului cu care s-a ales și Ion Iliescu in '90 - președintele pentru liniștea voastră. Și chiar și discursul ăsta: să nu mai fie gălăgie, să nu mai fie scandal, e exact discursul pe care eu îl auzeam in '90. Este potrivit pentru Ponta. El e liderul PSD, premier și are multe vulnerabilități, nu se poate duce în teme mari și soluții decisive. Are deci nevoie de un mesaj de genul acesta, pe care vrea sa îl audă electoratul de stânga, captiv economic. Ca om de dreapta nu îmi place desigur platforma lui, dar ca om de comunicare, când mă uit la ea, admit că face ceea ce trebuie”, mai spune Bogdan Naumovici.
Mai multe pe Ziare.com