MENIU

Bogdan Aurescu a criticat „aşa-zisele referendumuri” din regiunile ocupate și escaladările din partea Rusiei

Bogdan Aurescu - Ministrul de Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a participat, joi, la New York, la reuniunea de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU, dedicată temei menţinerii păcii şi securităţii în Ucraina, prilej cu care a subliniat "caracterul complet inacceptabil" al deciziei Rusiei de a susţine organizarea aşa-ziselor referendumuri din regiunile ocupate, transmite MAE.

Cu această, ministrul român a reiterat condamnarea războiului de agresiune, neprovocat şi nejustificat, declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, subliniind caracterul complet inacceptabil al recentei escaladări din partea Rusiei prin decizia de a susţine organizarea de aşa-zise "referendumuri" pentru anexarea unor teritorii ocupate de trupele ruse şi prin proferarea de ameninţări cu folosirea armei nucleare, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Bogdan Aurescu a punctat, în mesajul său, că România a sprijinit Ucraina din prima zi a acestei agresiuni, arătând că este inadmisibil ca acţiunile unui stat membru permanent al Consiliului de Securitate, respectiv Rusia, să pună în pericol ordinea internaţională bazată pe reguli.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat faptul că atrocităţile comise de trupele ruse au şocat comunitatea internaţională, precizând că aceste acte nu pot rămâne fără răspuns în plan internaţional, fiind necesară tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Ministrul român a reafirmat angajamentul de lungă durată al României de a promova respectarea dreptului internaţional, ca pilon fundamental al politicii sale externe.

La reuniunea Consiliului de Securitate al ONU au participat reprezentanţi de nivel înalt ai statelor membre permanente ale Consiliului de Securitate (CS) al ONU, fiind prezidată de către ministrul pentru Europa şi al afacerilor externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, în calitate de Preşedinţie în curs a CS ONU, potrivit Agerpres.

Mai multe articole despre:
aurescu putin rusia