MENIU

BLAGA, LA REALITATEA TV. Din culisele negocierii cu PNL: "Dacă ne înţelegem, vor veni şi ceilalţi!"

BLAGA, LA REALITATEA TV. Din culisele negocierii cu PNL: Dacă ne înţelegem, vor veni şi ceilalţi! / Foto: MEDIAFAX

PNL şi PDL sunt la un pas de a-şi da mâna pentru a lupta împotriva pesedizării ţării. Tatonările au început deja între cele două forţe principale ale dreptei şi, începând de miercuri, discuţiile în această direcţie se vor intensifica. Ulterior, urmând un scenariu în care cele două partide se vor înţelege, "vor veni şi ceilalţi". Aprecierile au fost făcute de preşedintele PDL, Vasile Blaga. Invitat, marţi seara, la Realitatea TV, liderul democrat-liberal a dezvăluit premisele negocierilor cu PNL.

"PDL discută de ani de zile despre necesitatea coagulării forţelor de dreapta. Pe de o parte pentru că e necesar, pe de altă parte pentru că avem experienţa unor astfel de demersuri, dar şi pentru că credem că trebuie să gândim în perspectivă. Partidul-stat este în stare să pesedizeze România, şi atunci trebuie să gândim pe termen mediu şi lung, nu numai alegerile prezidenţiale extrem de importante, dar şi alegerile generale. De aceea am spus că, în perspectivă, va trebui să ajungem - şi mă bucur că foarte multă lume gândeşte aşa - după alegerile din 2016, la un foarte puternic partid de centru-dreapta, deci la fuziuni pentru construirea unui partid de centru-dreapta. De ce nu mâine? Pe de o parte pentru că există o aritmetică electorală dovedită după '90: întotdeauna alianţele au adus mult mai multe voturi decât fuziunile. Şi PDL are această experienţă faţă de construcţia noastră", a spus Vasile Blaga, la Realitatea TV.

În opinia sa, ar fi de preferat ca, într-o perspectivă medie şi lungă, în România să existe două mari partide.

"În perspectivă nu vor fi chiar două, dar într-o perspectivă medie şi lungă ar fi foarte bine să fie două mari partide în România. Unul există, PSD. Va trebui să existe pe centru-dreapta un partid cel puţin la fel de puternic, pentru că acel partid foarte puternic adună mai greu voturile ca stânga, pentru că cei de dreapta vorbesc despre aprecierea muncii, pe când, în stânga, se referă în general la categorii care sunt dependente de stat. Şi asta a ştiut-o foarte bine Ponta în cei 2 ani de când guvernează", a spus Blaga.

Totodată, liderul democrat-liberal a declarat că cele două partide de dreapta, PNL şi PDL, sunt compatibile din mai multe puncte de vedere, fiind capabile să-şi asigure sprijin reciproc.

"Am avut o discuţie la partid pe tema asta, azi a fost o discuţie informală, şi mă bucură că absolut toţi împărtăşesc acest punct de vedere, că e nevoie de o discuţie cu PNL. Şi mă bucură şi pentru că cele două partide sunt compatibile şi ar putea să se ajute şi din următorul punct de vedere: noi, PDL-ul, suntem un partid extrem de bine structurat. Am dovedit-o şi duminică. Pe de altă parte, PNL are structuri în administraţie foarte puternice. Noi avem doi preşedinţi de CJ, ei au 13, noi avem 700 de primari, ei 900. Iată că, din toate punctele de vedere, se impune o astfel de discuţie, şi noi suntem de acord cu ea", spune Blaga.

Blaga: Eu nu m-am dus să discut singur cu Antonescu, deşi puteam s-o fac


Discuţia, însă, subliniază liderul PDL, trebuie să se poarte într-un cadru instituţionalizat.

"Aceasta trebuie sa aibă loc într-un cadru instituţionalizat. Eu nu m-am dus să discut singur cu Antonescu, deşi puteam s-o fac. Eu consider că lucrurile trebuie să fie discutate în echipă, echipa trebuie să susţină lucrurile acestea. De aceea am propus o primă echipă, pentru că am discutat cu Antonescu, şi va fi 1+5 primul format, şi am discutat cu Antonescu chiar dacă PNL are o conducere interimară, pentru că lucrurile nu trebuie să stea pe loc. Noi nu dorim să intevenim în parcursul intern al PNL-ului", a spus Blaga.

Întrebat ce vor face în situaţia în care, peste o lună, ar putea să fie aleasă altă structură de conducere la liberali, Blaga a răspuns: "Nu cred, pentru că am văzut poziţia tuturor celor din PNL şi sunt toţi adepţii unei astfel de construcţii."

"Prima dată ne-am întâlnit (Antonescu şi Blaga, n.r.), ca să vorbesc numai despre ultima săptămână, la discursul vicepreşedintelui Biden, la Cotroceni. Eram cu Predoiu, Macovei, nu eram singur. Am spus "Hai să discutăm!"", spune liderul PDL.

Solicitat să comenteze afirmaţia de atunci a lui Biden care a spus că e posibil să-l aibă în faţă pe unul dintre viitorii preşedinţi ai României, Blaga a răspuns: "S-ar putea să fi avut dreptate!"

După discuţia din preajma vizitei vicepreşedintelui american, a urmat alta, imediat după europarlamentare.

"Am sunat, ne-am sunat, şi dimineaţa când l-am anunţat că are peste 15%, nouă ne ieşeau 15,05, nu erau la 13% cum erau daţi, şi am mai discutat. Dar oficial eu nu înţeleg să discut decât cu echipă desemnată lângă mine", a spus Blaga.

Blaga: E an electoral, Ponta candidează, dar va avea mari surprize!


Solicitat să comenteze declaraţiile de la Bruxelles ale premierului Victor Ponta privind şansele alianţei de centru-dreapta, pe care le aprecia ca fiind "comice", Blaga a punctat: "Îşi face griji deja, zâmbind, domnul Ponta, şi-l înţeleg, pentru că voia să dea o foarte mare lovitură, îşi pusese consilierii să plaseze pe piaţă de luni întregi analize mincinoase, spre 50%, şi, dintr-o dată, ia 37. (...) E an electoral, el candidează, dar va avea mari surprize."

Pe de altă parte, solicitat să comenteze o declaraţie recentă în care susţinea că PDL este singura opoziţie, de doi ani, la PSD, în contextul în care acum ar dori unificarea dreptei alături de liberali, Blaga a spus: "Nu am spus nimic neadevărat pentru că sper ca şi liberalii să fi învăţat ce înseamnă colaborările pe faţă sau pe sub masă cu PSD-ul."

Întrebat dacă PMP face parte din schema unificării dreptei, Blaga a explicat: "Deocamdată discutăm între principalele două forţe politice de centru-dreapta din România de azi, în ordine, PNL şi PDL. Dacă ele se vor înţelege, ceilalţi vor veni la aceste discuţii. Şi eu sper că se vor înţelege pentru că avem suficientă maturitate ca să respectăm următorii paşi: un ţel - avem: câştigarea prezidenţialelor şi a alegerilor generale din 2016, un plan - îl vom face, şi o echipă".

Blaga: Văd că în PMP sunt cu mitralierele pe masă! Să-şi rezolve problemele lor, au ce rezolva acolo!

"Eu văd că în PMP sunt cu mitralierele pe masă. Uitaţi-vă la declaraţile de ieri şi de astăzi ale domnilor lideri PMP Papahagi, Funeriu şi ceilalţi, chiar domnul Baconschi, mai nou... Intenţii, critici, să-şi rezolve problemele lor, au ce rezolva acolo, noi vom discuta cu PNL", a adăugat Blaga.

Întrebat dacă au nevoie şi de electoratul lui Traian Băsescu, liderul PDL a replicat: "Avem nevoie de fiecare vot al cetăţenilor care împărtăpşesc principiile şi valorile noastre."