MENIU

Băsescu: Vizita lui Nuland, un mesaj menit să îi îngrijoreze pe români, legat de statul de drept

Victoria Nuland

Traian Băsescu a declarat marţi că vizita la Bucureşti a asistentului secretarului american de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, a avut rolul de a transmite un mesaj legat de statul de drept.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Victoria Nuland a venit la Bucureşti emisar al Guvernului SUA şi a transmis un mesaj extrem de serios, menit să îi îngrijoreze pe români şi pe politicieni, legat de statul de drept din România, care din vara lui 2012 este continuu pus sub semnul întrebării.

Preşedintele a arătat că vizita Victoriei Nuland a fost tratată de unii ca "o vizită pentru a ne felicita la zece ani de la intrarea în NATO, sau o vizită ca să ne bată pe spate".

"Vreau să vă dau mesajul exact şi corect, este un mesaj care trebuie să îi îngrijoreze pe români şi în egală măsură pe politicieni, şi nu mă joc cu vorbele, cu atât mai mult cu cât ştiu că ele, în câteva minute, vor fi în toate cancelariile", a anunţat preşedintele Băsescu.

El a mai arătat că Victoria Nuland nu a venit în România nici în calitate de asistent al secretarului de stat, nici de subsescretar de stat şi nici în calitate de turist. "Calitatea dânsei a fost de emisar al Guvernului SUA, care a avut de transmis un mesaj extrem de serios, şi acest mesaj extrem de serios a fost legat de statul de drept din România, care, începând din vara lui 2012, este continuu pus sub semnul întrebării", a adăugat şeful statului.

El a ţinut să amintească celor care au uitat faptul că SUA şi UE au investit enorm din banii cetăţenilor lor pentru ca instituţiile româneşti să funcţioneze similar cu cele din orice alt stat de drept.

"Acest lucru ni se reproşează în momentul de faţă. Problema deosebit de dificilă pleacă de la faptul că majoritatea parlamentară a recidivat faţă de momentul de cumpănă din vara lui 2012. Atunci a fost un atac brutal la statul de drept, toată lumea a sperat că după alegeri acest lucru nu se va mai repeta şi totuşi, actuala putere a demonstra că nici prin cap nu îi trece să revină la un comportament care să consolideze statul de drept, dimpotrivă, comportamentul actualei majorităţi a fost de şubrezire continuă a statului de drept", a mai comentat şeful statului.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, "acesta este motivul pentru care Guvernul SUA a decis să trimită un emisar la Bucureşti" şi a adăugat că, ceeea ce a constatat emisarul Victoria Nuland nu rămâne în biroul domniei sale, ci se distribuie în tot sistemul politic al SUA şi în toate instituţiile importante de care ţine relaţia România-SUA, de la Casa Albă, Parlament, puterem, opoziţie, structuri de securitate, etc".

Asistentul secretarului american de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, a efectuat, vineri şi sâmbătă, o vizită la Bucureşti, în cadrul căreia a fost primită la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu şi s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, cu procurorul-şef al DNA, Laura-Codruţa Kovesi, dar şi cu membri ai societăţii civile.
Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, dacă vizita subsecretarului de stat SUA Victoria Nuland are legătură cu investiţia de la Deveselu, el răspunzând că această vizită are legătură cu un subiect care este de competenţa CSAT şi, prin urmare, e confidenţial.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu Stat de Drept Victoria Nuland