MENIU

Băsescu: Ţara nu mai este condusă de politicieni, ci de magistraţi

Băsescu: Ţara nu mai este condusă de politicieni, ci de magistraţi

Traian Băsescu a vorbit, luni seara, la postul public de televiziune, despre independenţa justiţiei şi despre necesitatea ca actul de justiţie să se facă în paralel cu respectarea "cu sfinţenie" a drepturilor omului. "Ţara nu mai este condusă de politicieni, ci de procurori, de magistraţi", a afirmat fostul preşedinte.

"După ce 10 ani am susţinut fără rezerve orice acţiune a justiţiei, constat că, din punct de vedere al viziunii am greşit. Că în acelaşi timp, susţinând structurile de forţă ale statului, n-am atenţionat că în paralel trebuie respectate drepturile omului cu sfinţenie", a declarat Traian Băsescu.

Fostul şef al statului e de părere că ar fi nevoie de o legislaţie în acest sens.

"Aproape nu este zi lăsată de la Dumnezeu ca şefi de parchete, membri CSM, reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să nu vorbească, să nu atace politicienii. Cred că ceva este în neregulă. Sigur că politicienii nu au un for care să spună 'Domnule procuror şef, doamnă procuror şef, doamnă preşedinte, preşedintă vedeţi că puterile sunt egale şi. până când mă condamnaţi, n-aveţi dreptul să faceţi aprecieri publice'. Acest tip de aprecieri este continuu din partea procurorilor. Or, aici trebuie stabilit echilibrul de drept. Legea trebuie să stbilească acest echilibru. Există legislaţia care protejează magistraţii, dar nicio legislaţie care să-i atenţioneze pe magistraţi că nu pot să facă aprecieri de dimineaţa până seara la adresa unei alte puteri în stat. Am văzut cum ne ceartă procurori, pentru foşti miniştri... Eu sunt de acord să fie anchetaţi – dar nu te poţi abţine să faci astfel de comentarii, că tot pe mâna ta ajung?", a spus Băsescu, scrie stiri.tvr.ro.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu CSM interviu Băsescu