Băsescu: SRI, un club de oameni serioşi, nu a mai "beneficiat" de influenţa partidelor
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la finalul bilanţului Serviciului Român de Informaţii, că această instituţie "nu a mai beneficiat în ghilimele" de influenţa partidelor şi că o vede ca pe "un club de oameni serioşi".
Şeful statului şi-a început declaraţia cu o "amintire", arătând că, atunci când a preluat funcţia de preşedinte al României, SRI avea "un director care umbla sau folosea o maşină de la Sorin Ovidiu Vîntu, SRI era amestecat, frecvent, în diverse scandaluri politice, iar generalul cu trei stele Coldea era maior".
"Este o evoluţie extrem de importantă a Serviciului, care a avut ca unul din piloni şi numirea în fruntea sa a unui om politic din opoziţie, în persoana lui George Maior. Cred că acest lucru a făcut ca Serviciul să înceapă o altă etapă a existenţei lui", a arătat preşedintele Traian Băsescu, precizând că prima manifestare a fost aceea a dorinţei SRI de a se elibera de emblema fostei Securităţi, prin predarea integrală a arhivelor fostei securităţi către CNSAS.
Preşedintele Băsescu a vorbit despre eficienţa pe care a atins-o azi Seviciul Român de Informaţii.
"Ca şef al statului, ca şef al CSAT, pot spune că România are un serviciu de informaţii performant, care şi-a atins, practic, toate obiectivele, fie că vorbim de implicarea sa în lupta anticorupţie, în combaterea criminalităţii organizate sau transfrontaliere, în lupta antiterioristă, sau în acoperirea eficientă a acivităţii de contraspionaj de pe teritoriul României şi, de ce nu, a devenit un etalon comparabil", a mai declarat şeful statului.
Băsescu a menţionat că sunt instituţii ale statului român care au "dimensiuni mai mari sau egale cu dimensiunea SRI, cum de asemenea, sunt instituţii ale statului român care ar fi putut să aibă un drum, un parcurs, o evoluţie similară cu cea a SRI, care a atins un nivel de respect şi încredere din partea populaţiei pe care nu l-a avut niciodată un serviciu de Informaţii interne în România".
Traian Băsescu a arătat că, în toate sondajele, încrederea în SRI este în jurul a 50%. "Cred că toţi politicenii ne-am dori un asemenea nivel de încredere", a spus el.
Preşedintele a afirmat că s-a putut ajunge la acest nivel de încredere şi că perspectivele Serviciului sunt de creştere în continuare, datorită depolitizării.
"Este un serviciu care nu a mai beneficiat în ghilimele de influenţa partidelor - «Hai să numim inspector şef la judeţ pe curtare, că e băiat bun, hai să numim la alt judeţ pe un alt băiat, că e băiat şi mai bun»", a spus Traian Băsescu, precizând că SRI s-a extras, prin reprezentanţii lui, din aşa-numita protipendadă locală.
"Nu a mai fost şeful SRI la aceleaşi mese tainice sau în separeuri de restaurate cu şeful Consiliului Judeţean, cu procurorul şef, cu judecătorul şef, cu preşedinţii locali ai partidelor. A intervenit o conduită specifică unui serviciu care se respectă pe el însuşi şi care inspiră respect. Asta a făcut posibilă activitatea bună şi în multe zone foarte bună a Serviciului Român de Informaţii în combaterea corupţiei", a mai afimat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a menţionat că vede Serviciul Român de Infomaţii acum ca pe un "club cu oameni serioşi, cu principii şi cu dorinţa de a-şi servi ţara", fiind unul dintre lucrurile care îl bucură cel mai mult din cele două mandate pe care le-a avut.
El a menţionat alte două instituţii pe care, prin natura atribuţiilor pe care le-a avut, a reuşit să le protejeze depolitizarea: DNA şi DIICOT.
"Aici învăţăm o lecţie (...) Acolo unde politizarea nu s-a mai manifestat, şi la SRI, şi la DNA, şi la DIICOT, şi mai sunt instituţii, performanţa a apărut. Ar fi extraordinar să înţelegem că România, ca stat de drept, are câteva instituţii performante, şi acest lucru s-a datorat în primul rând depolitizării", a spus şeful statului.