MENIU

Băsescu: Referendumurile din Ucraina sunt ilegitime

Băsescu: Referendumurile din Ucraina sunt ilegitime

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că referendumurile din estul Ucrainei sunt ilegitime, punctând că România "respinge să recunoască orice fel de separatism în baza unui astfel de referendum".

"În Ucraina nu sunt permise astfel de referendumuri având obiect declararea de independență, separatismul, federalizarea ș.a.m.d. Aceste lucruri se pot face numai în baza unor negocieri între reprezentanți ai populației, repet, și nu ai celor înarmați, reprezentanți ai populației din est cu Kievul, cu un regim de autonomie. Dar în afara acestor discuții cu concluzii convenite de ambele părți, o astfel de acțiune este și ilegitimă, pentru că nu este constituțională și este o acțiune care trebuie respinsă de orice stat civilizat tocmai pentru că nu este parte a Constituției Ucrainei. România, în mod categoric, respinge să recunoască orice fel de separatism în baza unui astfel de referendum", a declarat președintele Băsescu, la Adevărul Live.

El a arătat că este foarte dificil de spus dacă Rusia a pierdut controlul sau este un joc de așteptare declarația președintelui Vladimir Putin, care le-a cerut separatiștilor să nu mai organizeze referendumurile.

"Eu sunt un om care nu are încredere de regulă în acțiunile Federației Ruse. Ele sunt și imprevizibile de multe ori și vizând interese strict ale Federației Ruse, fără să țină cont de orice altceva, de interesele altora. Ce îmi este foarte greu? Să accept ideea că Vladimir Putin ar fi putut să mintă comunitatea internațională și să spună 'noi le-am cerut să nu mai facă referendumurile', dar, pe dedesubt, să spună 'vedeți că a fost doar o declarație'. Îmi este foarte greu să gândesc că un șef de stat poate lucra așa în interiorul comunității internaționale", a spus Băsescu.

Președintele Băsescu a afirmat că serviciile de informații ar fi trebuit să prindă niște probe că a existat un limbaj dublu, arătând că nu a primit un asemenea semnal cu privire la limbajul lui Vladimir Putin.

Șeful statului a mai susținut și că suveranitatea Republicii Moldova va fi puternic afectată sau va fi destabilizată dacă se face un tandem de destabilizare Transnistria — Găgăuzia, care ar avea reverberații și în regiunea Odesa.

"Noi am imaginat un asemenea scenariu și am și atenționat pe prietenii, pe frații noștri la nivelul politic despre posibilitatea unui astfel de scenariu al provocărilor care să vină din Transnistria simultan și din Găgăuzia și să le recomandăm să nu răspundă acestor provocări care ar putea fi utilizate în vederea destabilizării Republicii Moldova, că atâta timp cât se limitează la declarații și nu trag, lucrurile pot fi ținute sub control", a adăugat el.