MENIU

BĂSESCU, LUI PUTIN: Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Moldovei, limitaţi-vă la acordul cu Ucraina!

BĂSESCU, LUI PUTIN: Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Moldovei, limitaţi-vă la acordul cu Ucraina! / Foto: MEDIAFAX

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea "După 20 de ani", că i-ar cere preşedintelui Rusiei, Vadimir Putin, să evite să facă vreun joc pe teritoriul Republicii Moldova şi să-şi limiteze acţiunile la acordul cu Ucraina.

"Nu prea ia în seamă Vladimir Putin ceea ce-i transmite preşedintele SUA, mă îndoiesc ca va ţine cont de ce-i spun eu. Am două planuri în care i-aş tansmite un mesaj: nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova, şi n-o spun întâmplător, şi limitaţi-vă la acordul pe care-l aveţi cu Ucraina!", a spus Traian Băsescu.

În acelaşi timp, Traian Băsescu a explicat care au fost motivele pentru care România a tratat situaţia din Ucraina "cu rezerve".

"O spun pentru că există un risc major de contaminare. Poziţiile mele din ultimul an nu sunt întâmplătoare, legat de Moldova. Am văzut mulţi analişti deplângând faptul că România nu se bagă în Ucraina. România a avut obiective mai mici decât Polonia, obiectivul nostru a fost tractarea Republicii Moldova către UE. Noi, cel puţin până acum, aş spune cu modestie, ne-am atins obiectivele. Republica Moldova a primit votul pozitiv în Parlament pentru liberalizarea vizelor. Polonia s-a ocupat de Ucraina. A fost principalul lor obiectiv în parteneriatul estic. Relaţia cu Ucraina a fost prost gestionată, îmi pare rău. Suntem rezervaţi cu privire la introducerea noastră în Ucraina şi din alt motiv. Noi am avut relaţii reci cu Ucraina, după ce a pierdut procesul cu noi la Haga, privind Marea Neagră... Am încercat să menţinem o relaţie... nu putem spune "amicală". Am observat răcirea Kievului faţă de România încă de atunci şi n-am vrut să forţăm lucrurile", a explicat Băsescu.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu Vladimir Putin tensiuni Ucraina