MENIU

Băsescu, la bilanţul SRI: Performanţe, unde nu intervine politicul.Lăsaţi profesioniştii să lucreze!

Băsescu, la bilanţul SRI: Performanţe, unde nu intervine politicul.Lăsaţi profesioniştii să lucreze! / Foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a participat, astăzi, la bilanţul SRI pe 2013. Ulterior, într-o declaraţie de presă, şeful statului a ţinut să mulţumească Serviciului pentru profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul timpului. Totodată, Băsescu a făcut un apel pentru depolitizarea instituţiilor statului.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

O să încep cu o amintire pe care sper să o stimulez şi pentru dvs.: când am preluat funcţia de preşedinte, SRI avea un director care folosea maşină de la Sorin Ovidiu Vîntu, SRI-ul era amestecat frecvent în scandaluri politice, iar generalul cu trei stele Coldea era maior. Este o evoluţie extrem de importantă a SRI, care a avut ca unul din piloni şi numirea în fruntea sa a unui om politic din opoziţie, în persoana directorului Maior.

Cred că acest lucru a făcut ca SRI să înceapă o altă etapă a existenţei lui şi prima manifestare a fost aceea a dorinţei SRI de a se elibera de emblema fostei Securităţi. S-a manifestat prin predarea integrală a arhivei fostei Securităţi către CNSAS. De aici a început drumul, până la eficienţa atinsă azi, şi ca şef al CSAT-ului, pot spune că România are un serviciu de informaţii performant, care şi-a atins toate obiectivele. Sunt instituţii ale statului care au dimensiuni mai mari sau egale cu dimensiunea SRI.

Mă uit pe sondaje, încrederea în SRI e în jurul a 50%. Cred că toţi politicienii ne-am dori un asemenea nivel de încredere.

De ce s-a putut ajunge aici şi de ce perspectivele SRI sunt de creştere în continuare? În primul rând, datorită depolitizării. SRI e un serviciu care nu a mai "beneficiat" de influenţa partidelor. Serviciul s-a extras prin reprezentanţii lui din protipendada locală. N-a mai fost şeful SRI la aceleaşi mese tainice sau în separeuri de restaurante cu preşedintele CJ, procurorul-şef, cu preşedinţii locali ai partidelor. A intervenit o conduită specifică unui serviciu care se respectă pe el însuşi şi care inspiră respect. Asta a făcut posibilă activitatea bună şi în multe zone foarte bună a SRI în combaterea corupţiei. Îl văd acum ca pe un club cu oameni serioşi, cu principii, cu dorinţa de a servi ţara. E unul din lucrurile care mă bucură cel mai mult din cele două mandate pe care le-am avut.

Ar fi de învăţat o lecţie pentru care avem exemplu în realităţile noastre: unde politizarea nu s-a mai manifestat, performanţa a apărut. Ar fi extraordinar să înţelegem că România, ca stat de drept, are câteva instituţii performante, lucru datorat depolitizării, în primul rând.

În polul celălalt, ne plângem că nu adunăm veniturile prognozate, deşi economia creşte. "Depolitizaţi ANAF-ul şi, în câţiva ani, vom avea veniturile la bugetul de stat!" este mesajul meu către politicieni. Lăsaţi profesioniştii să lucreze!

Ne-am obişnuit să spunem "reformă". Procesele de reformă în instituţiile unui stat trebuie să fie continue.

O altă prioritate asupra căreia am instatat la bilanţ a fost protecţia cibernetică. În moemtntul de faţă, datorită egoismului unora din instituţiile statului care vor să-şi menţină bazele de date pentru ele, nu se poate realiza o protecţie eficientă a sistemelor cibernetice ale României.

În bilanţul de azi am mulţumit tuturor ofiţerilor, specialiştilor SRI, pentru modul cum şi-au îndeplinit misiunile în ultimii ani. I-am asigurat că, deşi, în cei aproape 10 ani, am beneficiat de un volum enorm de informaţii, niciodată, după ce voi pleca din funcţie, nu voi utiliza informaţiile primite de la ei în bătălia politică.

Îi felicit pe cei care azi conduc SRI pentru profesionalismul lor, care a fost transferat până la cel mai puţin important în funcţie dintre salariaţii Serviciului.