MENIU

Băsescu, despre fotografia lui Klemm cu steagul secuiesc: ”Propagandiști, nu trageți în SUA!”

Traian Băsescu consideră că fotografia în care ambasadorul SUA, Hans Klemm, apare alături de lideri ai minorității maghiare din România, cu mâna pe steagul secuiesc nu reprezintă nici poziția oficială a SUA, nici susținerea separatismului, ci o dovadă că diplomatul este ”insuficient pregătit” și ”ușor de păcălit” de ”șmecheri” din administrația locală din Covasna. 

„Propagandişti, nu trageţi în SUA! Mulți s-au repezit să-și latre patriotismul pe seama unui gest, totuși, greu de acceptat. Ba mai mult, antiamericanii și-au găsit o nesperată ocazie să arunce cu pietre spre SUA”, a scris Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook. 

Fostul președinte este de părere că gestul ambasadorului Hans Klemm de a se poza cu steagul secuiesc alături de lideri maghiari nu reprezintă nicio susţinere a separatismului şi nici poziţia oficială a SUA, stat pe care-l numește ”un garant major al integrității noastre teritoriale”.

În opinia lui Băsescu, ambasadorul Hans Klemm s-a dovedit a fi ”doar un diplomat insuficient pregătit pentru postul de ambasador al țării sale în România”, motiv pentru care ar fi fost ”uşor de păcălit de nişte şmecheri din administraţia locală din Covasna”.

”Nu dați cu pietre în SUA din cauza lui Hans Klemm”, a încheiat Băsescu. 

Miercuri, o fotografie în care care ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, apare alături de oficiali ai UDMR, ținând mâna pe steagul Ţinutului Secuiesc a stârnit controversă pe Facebook. Imaginea nu a fost publicată pe pagina de socializare a Ambasadei SUA la Bucureşti, însă apare pe contul de Facebook al primarului din Sfântul Gheorghe, Antal Arpad, prezent în partea stângă a pozei. În fotografie mai apare şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. Amândoi sunt cercetate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

În urma controverselor apărute în jurul acestei fotografii, Ambasada SUA la București a explicat, pentru Realitatea TV, că diplomatul american este ambasador ”în întreaga Românie” și călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. ”În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii”, a mai precizat Ambasada SUA.

Întrebat de ce a acceptat să facă acea fotografie, Klemm a răspuns: "Am fost politicos”, adăugând că misiunea sa este să întărească parteneriatul strategic al Statelor Unite ale Americii şi României şi relaţiile dintre cele două ţări. ”Ca parte a acestei misiuni, călătoresc în ţară. Astăzi sunt în Craiova, ieri am fost în Covasna, iar luni în Harghita. Unii dintre liderii politici cu care m-am întâlnit în Covasna mi-au cerut să fac o fotografie cu ei. Dar pot să vă asigur, ca ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, că singurele steaguri importante pentru mine sunt steagul Statelor Unite ale Americii şi cel al României”, a spus Hans Klemm.