MENIU

Baronii locali, stăpâni peste țară! Traseism politic și tupeu

Mircea Cosma

Puterea și corupția sunt atributele principale ale unui baron local. Termenul „baron local”, descriptiv pentru șmecherii care conduceau județele prin forță politică și bani dobândiți din afaceri cu statul, a luat naștere în 1999. Asocierea dintre politicienii vremii și titlul nobiliar a fost făcută de Partidul Social Democrat, în ultimul mandat al lui Ion Iliescu, și a fost atribuit liberalilor.

Dar, așa cum timpul a demonstrat, baronii locali se regăsesc în toate formațiunile politice. Despre „baronul” Prahovei, Mircea Cosma, presa a scris că a trasformat judeţul în afacere de familie. În prezent, Mircea Cosma și fiul său, Vlad Cosma, sunt judecați pentru o mită de un milion de euro.

În aprilie 2014, Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar fiul său, atunci deputat PSD, Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă. În acest dosar, Mircea Cosma a fost condamnat, în 2016, la opt ani de închisoare, iar fiul său a primit cinci ani. În octombrie 2020, tribunalul Prahova a decis rejudecarea dosarului.

Într-un interviu acordat emisiunii Culisele Statului Paralel, Mircea Cosma a declarat că el nu se consideră baron local pentru că el este, de fapt... conte!

Mircea Cosma: În structura lumii, baronii nu puteau conduce decât un oraș. Actele date de întemeierea regalităților europene spun că o provincie sau un comitat este condus de un conte. Cine a făcut președintele de consiliu județean baron era incult, un analfabet, el nu poate fi decât conte, conduce un comitat. Baronii conduc orașele, iar cavalerii sunt ăia scutiți de taxe și impozite.

Cel mai grav este faptul că războaiele politice și interesele financiare ale baronilor pun România pe butuci. Primarul din Iaşi, Mihai Chirica de la PNL, a declarat, după respingerea bugetului local, că baronii locali lovesc cu ricoșeu în cetățeni.

Mihai Chirica: „Iașiul intră în era întunericului”

„USR PLUS a dat lovitura de graţie. Nici Dragnea nu a făcut rău Iaşiului, aşa cum a reuşit USR PLUS. Îmi cer mii de scuze pentru votanţii USR-PLUS, dar nu aţi votat corect. Iaşiul intră în era întunericului. Nu se mai pot aproba transferuri financiare, nu mai putem susţine educaţia, centrele de vaccinare, transportul este blocat. Nu putem plăti iluminatul public. Acest vot ne aruncă cu zeci de ani în urmă. Asta e situaţia, nu ştiu ce vom face. Cu rânjetul pe buze, Cosette Chichirău le-a ordonat să nu voteze bugetul. USR pentru mine înseamnă Uniunea Sabotăm România”, a declarat primarul Chirica.

Liderul local al USR PLUS, Cosette Chichirău, are o atitudine ostilă față de ieșeni, a mai spus primarul.

Baronii locali și-au exercitat puterea mai ales în justiție. Exemplele curg în cazul lui Marian Oprişan, care, pe vremea când conducea Consiliul Judeţean Vrancea, ar fi oferit unor judectători locuințe, în schimbul unor favoruri.

Adrian Duicu, lider al PSD Mehedinți în trecut și fost preşedintele al consiliului local, acum lider al PRO România Mehedinți, a fost condamnat la 1 ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. A fost acuzat de trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria.

Mircea Moloţ este considerat cel mai influent personaj din Hunedoara. În perioada în care a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara și membru ALDE, afacerile sale în agricultură, turism şi media au prosperat.

Moloț a fost cercetat penal pentru folosirea ilegală a banului public. „În cursul anului 2013, deputatul Carmen Hărău i-a solicitat lui Mircea Moloţ să direcţioneze 500.000 de lei către Primăria Municipiului Hunedoara, menţionând că primăria are datorii către firmele administrate de soţul dânsei”, a consemnat DNA.

Procurorii au clasat dosarul în 2019.

Traseismul politic este adesea prezent în CV-urile baronilor locali. Unul dintre cei mai longevivi baroni în funcții publice este Dorin Florea, din județul Mureş, cu 14 ani de domnie la activ.

Florea a stăpânit judeţul din funcţiile de prefect și primar, aşezat în scaune de PNȚCD, în timpul guvernarii Convenţiei Democrate. A doua rundă de alegeri a câştigat-o sprijinit de PSD-PUNR, apoi Florea a trecut în tabăra dreptei, când a devenit și preşedinte PDL Mureş.

Fără o culoare de partid, mulți ar fi rămas la munca de jos. Exemplu, fostul președinte al UDMR Bihor și al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss. Presa locală scria că, prin apartenența sa la un partidul maghiar, a ajuns din depanator TV, șef de filială și președinte de consiliu local.

Kiss este cercetat penal în prezent pentru că ar fi luat o mită de 4 milioane de euro împreună cu afaceristul Beneamin Rus, patron al Selina Oradea.

În final, o ultimă trăsătură a baronilor locali este că deși, paradoxal, rămâne tot mai puțin de furat, apar tot mai mulți la fiecare patru ani. Lista baronilor locali va continua.

Mai multe articole despre:
baroni PSD baroni locali romania baroni locani