MENIU

Baroniada, faza pe ţară. Clanul Bădălău

De cand cu presiunile UE cu privire la implementarea criteriilor de integritate si la combaterea nepotismului si a conflictului de interese, a aparut o tendinta ca mai-marii zilei sa-si treaca afacerile si averile dobandite fraudulos pe numele familiei si a acolitilor, scrie Iulian Diaconu pentru Ziare.com. 

Cel mai elocvent exemplu in acest sens ne este dat de catre fruntasii PSD: numarul 1 in partid - Liviu Dragnea - (ex) baron de Teleorman si numarul 2 din partid - Niculae Badalau - senator (a se citi baron) de Giurgiu.

In mod paradoxal, PSD - Partidul Social Democrat, urmas al Frontului Salvarii Nationale (sic!), un partid declarat de stanga, al oamenilor muncii, este populat aproape in mod exclusiv de ciocoi si ciocoiasi imbogatiti peste noapte.

Este deja renumita relatia dintre firma de casa a lui Liviu Dragnea - Tel Drum - si fiul milionar al acestuia, un tanar de 28 de ani, Valentin Stefan Dragnea. Un modus operandi asemanator il are si secundul lui Liviu Dragnea, senatorul de Giurgiu Niculae Badalau, presedinte executiv al PSD. Acesta detine, impreuna cu familia si acolitii sai, o avere impresionanta, pe care nu se sfieste sa o afiseze, avere dobandita integral din contracte cu diferite institutii ale statului, capusate special in acest scop, pentru drenarea banului public.

Clanul Badalau este de aproape 27 de ani intr-un mod sau altul la conducerea judetului Giurgiu, judet care detine un lung sir de "recorduri" negative: este judetul cu cei mai multi bolnavi de cancer, judetul cu cel mai ridicat grad de analfabetism, judetul cu cele mai mici medii la BAC, judetul cu cele mai slabe rezultate ale dascalilor la titularizare; totodata, potrivit INS, in trimestrul al doilea al anului 2015 aici s-au inregistrat cele mai mici pensii din tara, iar raportul dintre salariati si pensionari este de 10 la 17, in timp ce in Capitala este de 10 la 5.

Probleme pe toata linia, ce denota o lipsa crasa de competenta in administrarea treburilor publice. Dar, din pacate, nu doar incompetenta este problema Romaniei in general si a judetului Giurgiu in special, ci si spolierea avutului public, ridicata la rang de sport national.

Niculae Badalau a avut o evolutie foarte interesanta de-a lungul anilor, care poate fi rezumata de o vorba veche, din popor: "Cine fura azi un ou, maine va fura un bou".

Astfel, anul 1988 i-a adus acestuia o condamnare de un an de inchisoare pentru furt de cereale de la locul de munca.. Inginer la un IAS local, tov. Niculae Badalau se indeletnicea cu furtul si vanzarea de cereale pe sub mana. Un adevarat haiduc pe invers, fura de la saraci si dadea la bogati.

In prezent, acesta este implicat intr-un dosar de evaziune fiscala instrumentat de DIICOT, cu un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro.

In 2013 procurorii DNA au dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunea de trafic de influenta. Acesta a mai fost cercetat, in trecut, pentru spalare de bani si fals in declaratii. Un CV infractional consistent, demn de un sef de clan mafiot, si nu de un politician declarat onest, interesat de binele public.

Modalitatea prin care clanul Badalau opereaza este urmatoarea: capuseaza in puncte cheie aparatul de stat cu acoliti, in vederea directionarii de contracte de achizitii publice catre firmele de casa ale PSD-ului.

Printre interpusii clanului Badalau se numara:

MARIAN MINA, fin al lui Badalau si totodata presedintele Consiliului Judetean Giurgiu. Inainte de a ajunge presedinte al CJ Giurgiu, Marian Mina a fost director regional al DRDP Bucuresti, iar pana sa intre in politica a fost profesor de sport, specializarea fotbal.

Ulterior, Marian Mina a ajuns incasator la Agentia de Control si Incasare (ACI) Giurgiu din cadrul CNADNR. Practic, Marian Mina taia bonuri pentru trecerea podului peste Dunare de la Giurgiu. Ulterior, in anul 2009, el a fost numit seful Agentiei de Control, iar in timpul mandatului sau, in anul 2009, toti cei opt casieri de la podul de peste Dunare ar fi fost arestati pentru luare de mita.

In 2013, in timpul guvernarii USL, Marian Mina a fost propulsat in functia de director al DRDP Bucuresti, desi singura sa tangenta cu drumurile a fost experienta de incasator la Podul Prieteniei.

RAZVAN CUC, actualul ministru al Transporturilor, a fost directorul Zonei Libere Giurgiu, inainte sa fie numit de Victor Ponta in octombrie 2015 secretar de stat in Ministerul Transporturilor, functie din care a fost destituit de fostul premier Dacian Ciolos pentru patriciparea la un miting electoral in judetul Giurgiu.

Cuc a detinut functia de purtator de cuvant al PSD Giurgiu si este un apropiat al fostului profesor de sport Marian Mina. Asa cum am mentionat, Mina este in prezent presedinte al Consiliului Judetean Giurgiu, iar Razvan Cuc a fost consilier personal al lui Mina.

Citeste mai multe pe Ziare.com.