Avocatul Poporului a contestat la CCR legea care îl împiedică pe Dragnea să fie premier
A început lupta pentru ca Liviu Dragnea să facă parte din Guvern. Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constitutionala legea 90/2001 care interzice unui condamnat penal sa ocupe functii in guvern, anunţă Realitatea TV. Potrivit instituției Avocatului Poporului, în sesizarea transmisă CCR s-a subliniat lipsa de coerență legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, lipsa de vizibilitate, lipsa unui tratament juridic diferențiat.
UPDATE: Avocatul poporului a atacat la Curtea Constituțională a României (CCR) legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcții în guvern. Potrivit Avocatului Poporului, în sesizarea transmisă CCR s-a subliniat lipsa de coerență legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, lipsa de vizibilitate, lipsa unui tratament juridic diferențiat.
Întrebat de jurnaliști care este motivul pentru care această lege este contestată la CCR, Victor Ciorbea a declarat că "legea nu respectă principiul separației puterilor în stat".
Într-un comunicat remis de instituție, se arată că Avocatul Poporului a constatat lipsa de coerenţă legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective şi general valabile pentru ocuparea funcţiilor aparţinând celor trei puteri organizate în cadrul democraţiei constituţionale, aspect de natură să aducă atingere principiului echilibrului puterilor în stat.
Totodată, Victor Ciorbea reclamă ”lipsa de previzibilitate a sintagmei «nu au suferit condamnări penale» din cuprinsul art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, modificată şi completată, fapt ce aduce atingere art. 1 alin. (5) din Constituţie”.
În comunicatul remis se mai vorbește și despre lipsa unui tratament juridic diferenţiat aplicabil unor persoane care nu se află în situaţii analoge, în speţă, persoanele condamnate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, pe de o parte, şi persoanele condamnate pentru infracţiuni săvârşite din culpă, pe de altă parte.
Avocatul Poporului mai susține că prevederile art. 16 alin. (3) din Constituţie consacră dreptul legiuitorului de a stabili condiţiile concrete de ocupare şi exercitare a unei funcţii, însă, în procesul de elaborare a actelor normative, Parlamentul are obligaţia de a respecta principiile constituţionale şi de a adopta, în consecinţă, un sistem legislativ coerent, armonios, coordonat şi eficient, care să asigure respectarea principiului constituţional al echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.
”Este de necontestat faptul că o persoană care urmează să ocupe o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat trebuie să îndeplinească anumite cerinţe de integritate, legalitate şi corectitudine menite să consolideze încrederea cetăţenilor în autorităţile statului, însă cadrul legislativ ce guvernează condiţiile de accedere la o funcţie trebuie să fie unul coerent, predictibil şi unitar, aplicabil tuturor reprezentanţilor celor trei puteri organizate în cadrul democraţiei constituţionale”, se mai arată în comunicat.
Avocatul Poporului sesizează azi CCR pentru legea care îl împiedică pe Dragnea să fie premier
"Avocatul Poporului precizează că decizia privind constituționalitatea sau neconstituționalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luată după finalizarea procesului politic și instituțional de învestire a viitorului Guvern", se arata in comunicatul institutiei din data de 19 decembrie. Avocatul Poporului, institutie condusa de Victor Ciorbea, a anuntat dupa alegeri ca analizeaza posibilitatea de a ataca la Curtea Constitutionala prevederile acestei legi.
Dragnea anuntase, la randul sau, ca PSD nu vrea sa modifice legea in Parlament astfel incat sa elimine prevederea respectiva. Pe 24 noiembrie, liderul PSD se referea la aspecte de neconstitutionalitate in privinta acestei legi.
"Pe marginea acestei legi nu vreau sa comentez, au fost foarte multe comentarii de constitutionalitate, de neconstitutionalitate. Eu nu vreau sa ma lansez in aceste dezbateri, pentru ca cel mai important este sa castigam alegerile", a spus atunci Dragnea.
Dragnea a fost condamnat in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fraudarii votului la referendumul din 2012.