Aurelian Bădulescu, singurul „artist criminalist” din România. Sculptează portrete robot din lut
Un poliţist din judeţul Argeş este singurul „artist criminalist” din România. Ce face concret? În loc să deseneze portretele robot ale infractorilor sau ale persoanelor dispărute, bărbatul le sculptează în lut.
Aurel Bădulescu este originar din Deduleşti, judeţul Argeş. Talentul său speciala a ieşit la iveală în copilărie, când modela plastilina în fel şi chip. Deşi nu s-ar fi gândit niciodată, bărbatul a ajuns să faci din asta o meserie, după ce a intrat în echipa Institutului Naţional de Criminalistică, în 2011.
Absolvent al Academiei de Poliţie, Aurel Bădulescu a studiat şi Şcoala Populară de Artă din Râmnicu Vâlcea, potrivit politiaromana.ro.
Timp de 13 ani a lucrat în mai multe domenii ale Poliţiei Române, (judiciar, economic), dar în Laboratorul de Antropologie şi Reconstrucţie Facială din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române a început să facă ceea ce îi place cu adevărat: portrete robot în lut.
„Mă transpun în energia omului a cărui portret îl realizez. Iar Dumnezeu creează prin mâinile mele”, mărturiseşte el.
Acum, poliţistul român realizează, în doar 30 de minute, reconstrucţii faciale după cranii, precum şi reconstrucţii faciale de persoane adulte, pornind de la fotografii din copilărie (în limbaj criminalistic, îmbătrânirea facială a copiilor dispăruţi).
În cadrul unui proiect iniţiat şi manageriat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, poliţistul a participat la cursurile ţinute de Lois Gibson - portretistul criminalist care a intrat în Cartea Recordurilor.
Poliţistul a urmat şi un masterat european în criminalistică, cu tema „Reconstrucţia facială – metodă de identificare a cadavrelor cu identitate necunoscută”, studii care îl ajută în munca de zi cu zi de la Institutul de Criminalistică.
Unul dintre cazurile soluţionate pe baza portretului robot realizat din lut al criminalistului este cel al unui bărbat de 60 de ani, dat dispărut de o rudă şi găsit spânzurat într-o pădure, din judeţul Gorj, pe malul Jiului, în 2012. Craniul bărbatului a fost adus la Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul I.G.P.R., unde, în baza unor succinte informaţii, Aurelian Bădulescu a realizat, din lut, portretul robot, a refăcut fizionomia feţei, reuşind reconstrucţia chipului în proporţie de peste 80%. În urma analizelor genetice, pe baza ADN-ului mamei bărbatului, s-a concluzionat că cel găsit în pădure este una şi aceeaşi persoană cu cel semnalat dispărut.