MENIU

Atanasiu: Peste 20 la sută din parlamentari nu mai fac parte din partidele în care au fost votați

<p>Atanasiu: Peste 20 la sută din parlamentari nu mai fac parte din partidele &icirc;n care au fost votați</p>

Vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu, a declarat, luni seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că una din problemele majore ale actualului Legislativ este faptul că peste 20 la sută din parlamentari nu mai fac parte din partidele pe listele cărora au fost votați, de către alegători, la alegerile parlamentare din 2012.

"Noi avem o problemă majoră, în sensul că în Parlament există peste 20 la sută din parlamentarii români care nu mai fac parte din partidele în care i-au votat alegătorii. Unul din cinci nu mai face parte din partidul pe listele căruia a fost votat de către alegătorii la alegerile parlamentare în 2012. Nu se poate face o majoritate, punând stânga de o parte, și dreapta de cealaltă parte, decât daca apelezi la partidele care înglobează, în interiorul lor, o majoritate traseistă. PLR este exclusiv format din traseiști. Astăzi nu poți să faci o majoritate în Parlament, lăsându-i la o parte pe cei care au plecat de la un partid la altul", a afirmat Atanasiu.

Pe de altă parte, referindu-se la politicienii excluși din PSD și totodată, la noua coaliție de guvernare, vicepreședintele PNL a afirmat că nu vede posibilă "o majoritate parlamentară care să susțină un Guvern de tehnocrați".

"Dacă dăm la o parte traseiștii, ar rămâne un gir polic al PSD și PNL. Trecând peste faptul că Victor Ponta a crezut că a pierdut alegerile din cauza lui Geoana și l-a dat afară. Am văzut că a crezut că proasta guvenare i-a venit de la cei trei miniștri tineri și i-a dat afară. Eu înțeleg că PSD condus de Victor Ponta nu e dispus să susțină un Guvern de tehnocrați. (...) Nu cred că vom găsi o majoritate parlamentară care să susțină un Guvern de tehnocrați", a adăugat Atanasiu.

În acest sens, Atansiu a precizat că PNL întotdeauna a 'performat', cât timp s-a aflat la guvernare, subliniind că ar putea să formeze oricând "un Guvern mai capabil decât Guvernul Ponta 4".

"PNL întotdeuana s-a simtit mai bine la Guvernare, decât în opoziție, pentru că are valența guvernării. Membrii PNL știu să administreze, să producă politici publice și să le pună în valoare. Noi întotdeuna am performat la guvernare și nu în opoziție. De fiecare dată când am fost la Guvern, am avut performanță și s-a văzut. Sunt convins că în cele câteva zile, puse la dispoziție, de Constituția României, pentru noi sunt suficiente acele zile să creăm oricand un Guvern mai capabil decât Guvernul Ponta 4", a adăugat vicepreședintele PNL.

Mai departe, Atanasiu a afirmat că susține alegerile anticipate, întrucânt consideră că "ar fi cel mai elegant mod în care România și-ar face o majoritate parlamentară prin vot și nu prin culise".

"Dacă PSD și Victor Ponta ar realiza implicațiile votului de la președinție și dorința românilor de a schimba major modul în care se face politică în România, probabil că am ajunge la eleganța unei demisii și al acestor alegeri anticipate. Da, le susțin, ar fi cel mai elegant mod în care România și-ar face o majoritate parlamentară prin vot și nu prin culise. (...) Ar fi foarte bune alegerile anticipate, dar nu cred că actualul Parlament este în stare de o asemenea eleganță", a afirmat Teodor Atanasiu.