Associated Press, despre Laura Codruța Kovesi: Cruciada femeilor din justiția românescă
Activitatea procurorilor anticoruptie din Romania este din nou laudata in presa externa.
De aceasta data, Alison Mutler, jurnalista Associated Press, scrie un amplu material - titrat "Cruciada femeilor din justitia din Romania" - in care vorbeste despre femeile din institutiile judiciare si despre "feminizarea sistemului judiciar". Procurorul Denisa Cristodor a facut istorie in toamna anului trecut, cand a finalizat rechizitoriile in cazul tortionarilor din inchisorile comuniste.
In varsta de 37 de ani, Cristodor face parte dintr-un front surprinzator, o avangarda de tinere femei, procurori sau judecatori. Aceste doamne au facut societatea romaneasca sa tremure, dupa ce s-au dus dupa oamenii care odata pareau intangibili: ministri sau moguli care au sustras de-a lungul anilor sute de milioane de euro, fosti comandanti de inchisori comuniste, suspectati de crima si tortura.
Cele mai multe din aceste femei erau inca in scoala cand comunismul s-a prabusit, in urma cu 25 de ani. Astazi, aceste temerare fac parte dintr-un sistem independent de justitie, bazat pe credinta lor ca nimeni nu poate fi mai presus de lege, remarca jurnalista AP. Pe vremea comunismului, justitia era domeniul unui singur om. Acest lucru a inceput sa se schimbe odata cu aparitia deomocratiei si a capitalismului in anii 1990. Atunci, procurorii si judecatorii, rasplatiti cu lefuri mici, s-au reorientat spre mediul de afaceri, lansand o poarta deschisa pentru femeile care voiau sa faca parte din sistemul de justitie. Rezultatul: 60 la suta din magistratii romani din prezent sunt femei. "Feminizarea sistemului judiciar" ajuta Romania sa scape de eticheta de mlastina a coruptiei si a nepotismului, este de parere Cristian Parvulescu, decan al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, scrie ziare.com