Anunțul făcut de președinte. Unde se duce Iohannis de 1 decembrie
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că va participa pe 1 decembrie la evenimentele prilejuite de Ziua Naţională de la Bucureşti şi de la Alba Iulia.
"Vom petrece şi vom sărbători ziua de 1 decembrie aşa cum se cuvine, cu o ceremonie adecvată aici, în capitala României, la Bucureşti, şi în cealaltă capitală, Capitala Unirii. Aceste lucruri le vom organiza împreună, dar cred că aşa, în avanpremieră, este bine ca în acest loc, Sala Unirii, să se afle că pentru noi unirea nu doar despre trecut, este cert despre viitor, dar rolul nostru este şi în prezent şi aşa vom organiza împreună lucrurile", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de semnare în antologia "Cartea Centenarului".
Primarul Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, l-a invitat joi pe preşedintele Klaus Iohannis la Alba Iulia de 1 decembrie.
"Îmi permit să vă invit pe toţi, pe dumneavoastră domnule preşedinte, la Alba Iulia, pe 1 decembrie. Sunt sigur că vom fi împreună, pentru că de la 1 decembrie se vor scrie cei încă minimum 100 de ani de istorie a României", a spus Mircea Hava.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi în antologia "Cartea Centenarului".
"Am semnat în Cartea Centenarului, o iniţiativă foarte frumoasă, pentru care vă felicit! Am făcut acest lucru cu sentimentul că istoria, cu faptele şi documentele ei, este nu doar o carte scrisă de înaintaşi, ci şi o cronică ce se completează continuu. Tocmai de aceea, fiecare generaţie trebuie să-şi înţeleagă şi să-şi asume responsabilitatea de a contribui, prin decizii şi acţiuni, la creşterea profilului şi prestigiului României. (...) Îi chem pe toţi cei care îşi vor pune semnătura pe acest document, destinat generaţiilor viitoare, să o facă din perspectiva pe care sacrificiile şi faptele de acum 100 de ani ne-o impun şi cu responsabilitatea obligaţiilor pe care le avem astăzi, pentru viitorul României de mâine", a spus şeful statului.
El a precizat că această carte a Centenarului este replica peste ani a Cărţii de Aur, realizată în anul 1929 cu prilejul sărbătoririi Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi care se află în patrimoniul Muzeului Unirii.
"Ideea de a expune publicului mărturiile momentului 1918, laolaltă cu cele ale României de astăzi, este cu atât mai potrivită cu cât ţara noastră, la aniversarea Centenarului, se pregăteşte pentru un rol de primă importanţă în marea familie din care face parte, prin preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Alăturarea celor două antologii de semnături va transmite tuturor un mesaj cu care mă identific: să cinstim trecutul, să ne onorăm eroii şi pe toţi cei care au dus la progresul României înseamnă să ne punem, la rândul nostru, integritatea, competenţele şi viziunea în slujba ţării noastre", a spus Iohannis.
Preşedintele Iohannis a dăruit reprezentanţilor administraţiei locale din Alba Iulia un vas cu pământ din preajma bisericii Palatului Cotroceni, locul unde i-a fost adusă la cunoştinţă Regelui Ferdinand, la 1 decembrie 1918, decizia Adunării Naţionale de la Alba Iulia de unire a Transilvaniei cu România.
"Vă mulţumesc pentru gestul simbolic pe care l-aţi făcut. Ce poate fi mai plin de simbol decât să iei o bucăţică de pământ din trupul ţării şi să o aduci la Alba Iulia, acolo unde s-a făcut unirea, în cealaltă capitală, cum spunem de foarte multe ori", a spus Mircea Hava.
Printre cei au mai participat la ceremonie s-au numărat şi preşedinte Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, consilieri prezidenţiali şi de stat.