MENIU

Antonescu: PROPUN CONSULTĂRI partide parlamentare-premier-preşedinte pe schimbările geopolitice

Antonescu: PROPUN CONSULTĂRI partide parlamentare-premier-preşedinte pe schimbările geopolitice / Foto: MEDIAFAX

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că PNL propune consultări între liderii partidelor parlamentare, premier şi preşedinte pe chestiunea din Crimeea şi pe tema schimbărilor geopolitice.

"Suntem poate în cel mai delicat moment al relaţiilor internaţionale din perioada de după Războiul Rece. Gestul Kremlinului de astăzi de a declara anexarea Crimeii, ca şi o serie de alte declaraţii foarte grave făcute de preşedintele rus, Vladimir Putin, schimbă nu doar ordinea de drept în relaţiile internaţionale, ci şi toate raporturile politice care au funcţionat în ultimii ani. Suntem în faţa unei tensiuni majore în relaţia dintre Federaţia Rusă şi zona european şi euroatlantică", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a susţinut că România trebuie să fie "una dintre vocile cele mai active ale NATO şi ale UE în raport cu modificarea situaţiei geopolitice în această parte a lumi".

"Afirmăm clar că referendumul din Crimeea a fost ilegal şi ilegitim şi că anexarea acestei părţi a teritoriului Ucraine contravine dreptului internaţional. România trebuie să susţină acele sancţiuni pe care SUA şi UE le au în vedere la adresa celor care au instrumentat acest proces", a mai spus Antonescu.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă prioritatea diplomaţiei româneşti trebuie să fie securizarea parcursului european al Republicii Moldova. "România trebuie să ceară de asemenea UE accelerarea procesului de integrare al Republicii Moldova, care devine o zonă de risc major în noul context geopolitic", a mai declarat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că într-un asemenea "moment complicat" clasa politică românească trebuie să dea dovadă de coeziune, indiferent de chestiunile de politică internă care despart partidele în acest an. "Tocmai de aceea, solicit organizarea de consultări între liderii partidelor parlamentare, primul ministru şi preşedintele României pentru a demonstra cetăţenilor ţării noastre, ca şi partenerilor noştri externi, coerenţa acţiunilor noastre într-o situaţie dificilă pentru securitatea regională", a mai afirmat preşedintele PNL.

Preşedintele FC, Mihai Răzvan Ungureanu, susţine, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, necesitatea ca preşedintele Traian Băsescu să convoace șefii partidelor parlamentare la o discuție despre situaţia din zonă, despre care afirmă că este "gravă".

"Liderii politici români nu înțeleg o evidență: suntem în prima linie. Vorbim de un conflict care afectează grav securitatea și stabilitatea regională. Această tăcere surdă a oamenilor politici români este periculoasă. Ar trebui aduși toți în jurul mesei pentru a li se explica gravitatea situației. Mi s-ar părea normal că președintele României să convoace șefii partidelor parlamentare la o discuție pe această temă. Altfel, rămânem în situația în care sunt doar două voci care vorbesc de România în context internațional: a domniei sale și a mea", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a arătat că Republica Moldova trebuie să aibă statut de stat membru al UE.

"Solicităm oficialităților de la Bruxelles să răspundă pozitiv, cu maximă urgență, la cererea Republicii Moldova de aderare la UE, depășind toate piedicile puse de criteriile de admitere. Cerem statutul de stat membru al UE pentru Republica Moldova pentru a o feri, în al doisprezecelea ceas, de dezmembrarea și dispariția ei. La vremuri excepționale, măsuri excepționale. Exemplul Crimeei poate fi urmat de Transnistria și de Găgăuzia, anulând statalitatea Republicii Moldova", a precizat Ungureanu.

Mai multe articole despre:
Crin Antonescu Crimeea referendum crimeea