MENIU

Antonescu: Cătălin Boboc, susţinut la şefia Comisiei juridice din Senat după demisia lui Chiuariu

Antonescu: Cătălin Boboc, susţinut la şefia Comisiei juridice din Senat după demisia lui Chiuariu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că senatorul Cătălin Boboc va fi susţinut de liberali pentru funcţia de preşedinte al Comisiei juridice, după demisia lui Tudor Chiuariu, condamnat la 3 ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Liderul PNL a mai precizat că Tudor Chiuariu rămâne senator, "prin efectele hotărârii instanţei, ale sentinţei".

"De vreme ce sentinţa îi lasă mandatul şi celelalte drepturi politice, nu putem să i le luăm noi. Domnul Chiuariu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice, din propria sa decizie, şi în mod simbolic, în mod politic. Formal, legal, nimic nu-i interzicea şi poziţia asta", a afirmat Antonescu.

El a menţionat că Tudor Chiuariu va rămâne membru PNL.

Cătălin Boboc este la primul mandat în Legislativ, fiind ales senator în colegiul uninominal 2 din Circumscripţia electorală nr. 9 Brăila. El este membru al Comisiei juridice din Senat.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a primit trei ani şi şase luni, tot cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate vineri de ICCJ în dosarul "Poşta Română".

În cazul lui Chiuariu, ICCJ a stabilit, ca pedeapsă complementară, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal. Pe durata termenului de încercare, s-a dispus suspendarea executării pedepsei complementare.

În 27 noiembrie 2012, la fondul dosarului, fostul ministrul al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat pentru abuz în serviciu, de un complet de trei judecători ai ICCJ. Instanţa supremă a reţinut atunci, în cazul lui Chiuariu, că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată.

Prejudiciul în acest caz a fost estimat de DNA la 8.619.787 de euro.