ANI: Primarul din Bran, în incompatibilitate şi conflict de interese
Primarul comunei Bran, Gheorghe Hermeneanu, a fost găsit în incompatibilitate întrucât deţine şi calitatea de comerciant persoană fizică autorizată, dar şi în conflict de interese, după ce şi-a angajat fiul la primărie, iar viceprimarul a fost de asemenea în incompatibilitate, potrivit ANI.
Gheorghe Hermeneanu se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 17 iunie 2008, întrucât, simultan cu funcţia de primar al comunei Bran, judeţul Braşov, deţine şi calitatea de comerciant persoană fizică autorizată, membru al Întreprinderii familiale Maria Hermeneanu, începând cu data de 30 martie 2004, precizează Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
Astfel, edilul comunei Bran nu a respectat dispoziţiile art. 87, alineatul 1, litera g din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia "funcţia de primar [...] este incompatibilă cu [...] calitatea de comerciant persoană fizică" şi cele ale articolului 91, alineatul 3 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în funcţie".
De asemenea, întrucât Gheorghe Hermeneanu a semnat şi aprobat, în calitate de primar al comunei Bran, dispoziţia prin care fiul său a fost încadrat, pe durată determinată, pe postul de consilier la Compartimentul Proiecte Comunitare din cadrul Primăriei Comunei Bran, acesta a încălcat şi regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, în perioada 1 octombrie 2010 (data încadrării pe postul de consilier) - 15 august 2011 (data încetării raportului de serviciu).
Astfel, acesta a încălcat dispoziţiile articolului 76, alineatul (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia "primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I".
Şi viceprimarul Branului, Dorel Nicu Rareş Rădăcină, a fost găsit incompaibl în mandatul 2012 - 2016, întrucât, a mai ocupat şi funcţiile de administrator în cadrul a două societăţi comerciale (în perioadele 27 iunie 2012 - 12 noiembrie 2013 şi 27 iunie 2012 - 25 septembrie 2013), precum şi calitatea de titular în cadrul Întreprinderii individuale Rădăcină Ghe. Dorel Nicu Rareş, între 27 iunie 2012 şi 27 noiembrie 2013.
Dorel Rădăcină a încălcat dispoziţiile articolului 87, alineatul (1), litera d) şi g) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia "funcţia de […] viceprimar […] este incompatibilă cu: [...] funcţia de [...] administrator [...] la societăţile comerciale [...] calitatea de comerciant persoană fizică".
Gheorghe Hermeneanu şi Dorel Rădăcină au fost informaţi despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificate şi au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.
Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.