MENIU

Andreea Pora: Marea silă de Băsescu

<p>Traian Băsescu</p>

Jurnalista Andreea Pora scrie în Revista 22 un editorial extrem de critic la adresa fostului președinte. "Mai rar așa spectacol grotesc: Băsescu prăbușindu-se zgomotos și dezarticulat în praful din piața publică, sub privirile oripilate ale foștilor săi susținători. Este cea mai dulce răzbunare pentru adversarii politici", scrie Pora. 

"Atacurile furibunde lansate de Traian Bă­sescu împotriva DNA și a Înaltei Curți, grosolăniile revărsate peste Laura Codruța Kövesi și Livia Stanciu, suita de minciuni și manipulări au depășit ori­ce imaginație. Este o per­formanță, s-o re­cu­noaș­tem, Voiculescu și toți ceilalți pe­nali și detractori de cursă lungă ai justiției au toate motivele să fie încântați. După 10 ani, Băsescu a ajuns să vorbească pe limba lor și să devină vârful de lance al campaniei anti-DNA. To­tul în numele apărării pro­te­jatei sale. E ceva ce produce sila, și încă una mare de tot.

Jalnica piruetă denotă că Băsescu a optat de­finitiv de data aceasta. Între Udrea și jus­tiție a ales-o pe Udrea. De ce? Putem deo­camdată doar să speculăm că îi e tea­mă de ceea ce ar putea aceasta spune și scrie. Cam asta arată evoluția eveni­men­telor și faptul că a rezonat, din ce în ce mai agitat și aberant, la toate apelurile și amenințările venite dinspre ea, ultima prin vocea mesagerului Ruxandra Dra­go­mir: „Oare toți cei pe care i-a crescut și i-a promovat, excepție făcând Elena, l-au trădat? Dacă am crezut în declarațiile lui Traian Băsescu, am tot dreptul să cred că putea face mai mult în ceea ce o privește pe Elena. Nu vreau să cred, așa cum afirmă unii, cum că Elena ar fi o monedă de schimb. Nu vreau și nici nu pot să cred că Președintele meu a fost «învins de sistem»“. Vom afla ce se as­cun­de în spate în funcție de mersul do­sa­relor, dar tare mi-e teamă că nu vor fi lu­cruri plăcute. Băsescu se comportă ca și cum ar avea niște schelete în dulap.

Indiferent despre ce este vorba, Băsescu s-a sinucis politic, și-a devorat propriile mandate, iar credibilitatea lui este zero. Cred că înțelege și el asta, d-aia și continuă să facă hărmălaie încercând să mu­te centrul de greutate de la lupta în numele ares­tatei la cea pentru binele justiției și, stați pe scaune! „drep­turile omului“. Nu ține. În afară de câțiva lingăi îm­bă­trâniți în amușinarea pof­ticioasă a portofelelor, ade­vărați maeștri ai genului, ar­tizani ai relativismului, lumea e lămurită și îngrețoșată. Pur și simplu nu-l crede ni­meni că a descoperit o față hâdă și abu­zivă a justiției, din senin, fără nicio le­gă­tură cu protejata. Că așa, dintr-o dată, ma­gistrații au devenit niște nenorociți de securiști și acoperiți, Kövesi și Stanciu – do­uă oportuniste care calcă totul în pi­cio­are doar ca să mai împuște un mandat, iar procurorii DNA sunt în competiție să-și atâr­ne „scalpuri“ la cingătoare, băgând bieți nevinovați la „Guantanamo“ fără pro­be, doar pe denunțuri. Cum să creadă ci­neva că această îngrozitoare me­ta­mor­foză s-a produs în fix trei luni, taman du­pă ce a fost arestată Udrea? E ridicol. Ma­nipulările și minciunile sunt atât de evi­den­te, încât nici nu merită osteneala de­montării lor. Cazul e fără speranță. Vreau doar câteva cifre să dau. În 2014, la „beci“, adică la camerele de „tortură“, au ajuns în total 7.144 de arestați preventiv, din­tre care doar 155 au fost ca rezultat al unor cereri ale DNA, deci cazuri de co­rupție. Dintre aceștia 6 au fost achitați, toa­te dosare vechi, la fel ca și dosarul celor 18 vameși de la Otopeni, achitați în 2015. Și încă ceva, Băsescu introduce în mod deliberat și pervers confuzia între ac­tualii „denunțători“ și „turnătorii“ Se­cu­rității sau între „acoperiții“ serviciilor și ofițerii fostei Securități. Mai mult, spune un lucru care mă pune pe gânduri în privința mo­tivației transmiterii arhivelor la CNSAS. „Știți care e motivul pentru ca­re am cerut să se scoată cele 3 milioane de do­sare ale fostei Securități? Pentru că erau folosite de unii de la SRI să șan­tajeze“. Nu zău? Doar d-asta? Mâine, poi­mâine ci­ne știe ce mai auzim despre mo­tivul con­damnării comunismului".

Mai mult în Revista 22

Mai multe articole despre:
justiţie Traian Băsesc Andreea Pora Revista 22