Ambasadorul Turciei la Bucureşti, despre relaţiile dintre cele două ţări: "Consolidate"
România e membră a Uniunii Europene, Turcia, nu. Dar ambele state sunt partenere în NATO şi împart cu Polonia, elemente ale scutului antirachetă american. În relaţia noastră politică nu există nicio problemă, a ţinut să subliniete ambasadorul Turciei la Bucureşti. Invitat la emisiunea "Ambasador România" moderată de Alexandru Cumpănaşu, diplomatul a vorbit despre vizita preşedintelui Tayyip Erdogan la Bucureşti, dar şi despre poziţia afişată de Ankara în relaţia cu Rusia sau cu Bruxellesul.
Cu un bun parteneriat în domeniul securităţii şi cu schimburi comerciale ce depăşesc şase miliarde de euro, vizita preşedintelui turc la Bucureşti a venit să consolideze şi relaţia politică dintre România şi Turcia.
"În primul rând toate subiectele din agenda bilaterală au fost abordate într-o manieră deschisă şi constructivă. Am subliniat încă o dată că nu există nicio problemă în relaţia politică. Întâlnirea cu primul ministru Victor Ponta, de exemplu, a fost stabilită pentru 10-15 minute, a durat mai mult de o oră, toate subiectele concrete au fost abordate", a explicat, la Realitatea TV, ambasadorul Turciei la Bucureşti.
Turcia încă aşteaptă să fie primită în Uniunea Europeană.
"Negocierile cu UE au început în urmă cu zece ani. Sunt aproximativ 37 de capitole. Doar 14 sunt deschise şi doar unul este închis, cel mai simplu, iar celelalte nu pot fi abordate din motive de ordin politic pentru că sunt blocate de anumite ţări", a declarat Osman Koray Ertaş.
Unul dintre reproşurile constante făcute Turciei e legat de bunele sale relaţii cu Rusia. Chiar dacă nu s-a alăturat sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Moscovei, Ankara nu a recunoscut niciodată anexarea peninsulei Crimeea.
Ambasadorul Turciei la Bucureşti: "De la bun început ne-am exprimat poziţia foarte clar, am condamnat şi nu am recunoscut anexarea ilegală a Crimeii. Minoritatea tătară din Crimeea este pentru noi un subiect foarte delicat. Şi suntem dezamăgiţi să vedem cum promisiunile făcute iniţial sunt încălcate".
Ambasadorul Turciei la Bucureşti a vorbit şi despre proiectul energetic Turkish Stream, un gazoduct prin care ar urma să fie livrate gaze direct Turciei şi apoi spre statele europene din sud şi centru.