MENIU

Ambasadorul SUA: Nu întrebați ce poate face România pentru voi, ci ce puteți face voi pentru ea

<p>Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm</p>

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, s-a întâlnit, luni, la Facultatea de Drept, cu studenți ai Universității din București, cărora le-a vorbit despre președintele John Fitzgerald Kennedy și implicarea civică a tinerilor.

"Nu întrebați ce poate face România pentru voi, întrebați-vă ce puteți face voi pentru România", le-a transmis studenților Klemm, parafrazând cuvintele fostului președinte american.

Diplomatul le-a spus tinerilor că reprezintă noua generație țării și vor deveni "conducătorii acestui frumos pământ" — România.

"Așadar, vă întreb: ce veți face, viitori lideri ai României? Veți transforma România în locul pe care vi-l doriți, lipsit de corupție, bazat pe statul de drept, un loc prosper, cu o administrație publică eficientă, capabilă, un loc care să semene mai mult cu restul Europei? Veți răspunde chemării la datorie, atunci când țara voastră va avea nevoie de voi? Veți candida într-o zi pentru o funcție, așa cum ne încuraja Kennedy, pentru a vă sluji țara și pentru a rezolva problemele mari cu care se confruntă astăzi România? Veți face acest lucru nu pentru că este ușor, ci tocmai pentru că este greu, așa cum spunea Kennedy?", i-a întrebat ambasadorul pe cei prezenți.

El a subliniat că John Fitzgerald Kennedy a inspirat generații de americani să dea dovadă de spirit civic și să participe activ la democrația americană. De asemenea, propria sa familie continuă să promoveze această viziune: frații, nepoatele și nepoții lui Kennedy au fost membri ai Congresului sau au fost aleși în funcții de conducere în statele lor. Fiica sa, Caroline Kennedy, este ambasador al SUA în Japonia.

"Kennedy întruchipa tinerețe și vitalitate și, prin acțiunile și discursul său, a inspirat inimile și mințile unei întregi generații de tineri, determinându-i să se implice în comunitate și în lume și să lupte pentru egalitate. Stabilind un mandat pentru serviciul public și inspirând o națiune să răspundă provocărilor unei noi ere, Kennedy a sprijinit lansarea unor serii importante de evoluții sociale, culturale și politice", a punctat Hans Klemm.

Ambasadorul a precizat că, pentru el, moștenirea președintelui american este una simplă: slujirea umanității, a țării și comunității și promovarea unei lumi mai bune pentru generația viitoare.

"Prin exemple precum înființarea Corpului Păcii și promovarea drepturilor civile, Kennedy le cerea americanilor să împărtășească cunoștințele și abilitățile lor cu persoanele defavorizate din țară și cu cele din țările subdezvoltate. El voia ca o Americă puternică să conducă eforturile de creare a unei lumi mai bune. Și, datorită acestor aspirații, amintirea sa este deosebit de puternică în mințile americanilor. În sondajele de opinie, Kennedy apare în mod constant în vârful listei celor mai buni președinți ai Americii", a completat el.

Ambasadorul a marcat de asemenea cele mai importante momente din viața președintelui american, ucis pe 22 noiembrie 1963, de glonțul lansat de un asasin.

"Orice american care a trăit acele zile își aduce încă aminte cu exactitate unde era atunci când a aflat îngrozitoarea știre. America a părut să-și piardă inocența în acel moment", a spus el.

Potrivit lui Klemm, în cel de-al Doilea Război Mondial, Kennedy a obținut cele mai înalte distincții ale Forțelor Navale ale SUA, iar ulterior a devenit membru al parlamentului SUA. Cartea sa, "Profiles of Courage", a câștigat Premiul Pulitzer în 1957. În 1960, Kennedy a candidat la Președinție, concurând cu Richard Nixon, pe atunci vicepreședinte. A participat la prima dezbatere prezidențială televizată din istoria americană și a câștigat alegerile. Una dintre primele măsuri luate de el după preluarea funcției a fost înființarea Corpului Păcii (Peace Corps), un program care trimitea voluntari americani în țări în curs de dezvoltare aflate de mare distanță de America.

"În ciuda aurei nostalgice care înconjoară imaginea președintelui Kennedy, s-au comis și greșeli. Invazia din Golful Porcilor, în care administrația Kennedy a sprijinit rebeli înarmați într-un efort de a pune capăt regimului comunist din Cuba, a fost un eșec total. Abordarea sa cu privire la relațiile dintre rase în SUA, mai ales în perioada de început a administrației sale, este de asemenea considerată de unele persoane timidă și exagerat de reactivă", a declarat ambasadorul.

Pe de altă parte, în 1962, când lumea se afla în pragul unui război, ca urmare a faptului că Uniunea Sovietică încerca să instaleze rachete nucleare în Cuba lui Fidel Castro, Kennedy a împiedicat navele sovietice care transportau acele rachete să ajungă în insulă, instituind o blocadă navală, a remarcat Hans Klemm. Deși era hotărât să împiedice extinderea influenței sovietice în lume, s-a așezat la masa negocierii cu Uniunea Sovietică în vederea semnării unui tratat de interzicere parțială a testelor nucleare.

Ambasadorul le-a oferit celor prezenți exemplare ale cărții "Profiles of Courage", semnată de președintele Kennedy. Studenții facultăților de Drept, Limbi și Literaturi Străine — American Studies, Administrație și Afaceri, Științe Politice au pus întrebări despre politica lui Kennedy în Europa de Est, despre Corpul Păcii, despre obiectivele ambasadorului în mandatul său, dar și despre democrația românească și actualele evoluții politice.

Mai multe articole despre:
România ambasador SUA Hans Klemm