Ambasadorul Sloveniei remarcă lipsa autostrăzilor din România: "14 ore pentru 1.100 km, prea mult!"
Este o ţară mică, dar bogată și-a declarat independenţa în 1991 şi de atunci a crescut rapid şi a aderat la structurile internaţionale, a adoptat chiar şi moneda unică europeană. Vorbim de Slovenia, al cărei diplomat a fost invitatul din această săptămână al emisiunii ,,Ambasador România", moderată de Alexandru Cumpănașu. În cadrul interviului, Mihael Zupancic a vorbit, totodată, și despre drumurile românești și despre ceea ce l-a deranjat în timpul călătoriilor întreprinse în România.
Ambasadorul Sloveniei la Bucureşti, Mihael Zupancic, a vorbit, în exclusivitate pentru Realitatea TV, despre provocările europene ale Sloveniei, despre România şi viitorul Uniunii Europene. A explicat excelenţa sa şi cum a reuşit micul stat o ascensiune atât de rapidă.
"Poate că avantajul Sloveniei a fost faptul că a facut parte din Iugoslvaia, unde chiar dacă a fost țară comunistă, noi nu am avut îngrădiri legate de călătoriile în străinătate. Nu am avut nevoie de vize să călătorim în Austria, Italia, nici măcar să călătorim în SUA. Era un regim de vize pentru cetățenii Iugoslaviei. De aceea, prin anii '80, pașaportul iugoslav era foarte apreciat", a declarat Mihael Zupancic.
După declararea independenţei, în 1991, Slovenia şi-a fixat obiective îndrăzneţe de aderare la NATO şi la Uniunea Europeană.
"Am reușit în 2003 și 2004. Apoi am fost aleși să prezidăm OSC în 2005, dacă nu mă înșel. Iar mai apoi am preluat președinția UE, în 2008. Am depus un efort susținut pentru a fi pregătiți, mai ales pentru UE", a mai spus ambasadorul Sloveniei.
Excelenţa Sa a vorbit şi despre frumuseţile Sloveniei. 70% din suprafaţa ţării este acoperită de păduri. Însă printre cele mai mari atracţii, ambasadorul recomandă peştera Postoina.
"Acea peșteră nu este foarte cunoscută, dar e una dintre cele mai mari din Europa, poate cea mai mare. Atât de mare încât o parte din traseu se face cu un trenuleț subteran, iar traseul cu trenul e spectaculos. Nemaipomenit, e un tren deschis. Totul e la superlativ, plimbarea cu trenul, peștera în sine", a mai spus Mihael Zupancic.
Un lucru pe care l-a remarcat în România a fost lipsa autostrăzilor. Călătoria pe drumurile româneşti l-a epuizat.
"Am călătorit destul de mult în România, în ultimul timpș și am fost și în Slovenia, acum câteva zile. Am fost foarte obosit pentru că mi-a luat mai mult de 14 ore să parcurg 1.100 km. 14 ore e prea mult", a spus ambasadorul.
Excelenţa Sa şi-a exprimat mirarea că nu există o autostradă care să lege Piteştiul de Drobeta Turnu Severin, o rută importantă în opinia sa, pe care circulă zilnic sute de camioane care merg înspre Serbia, Croaţia și spre ţara sa natală.