MENIU

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti: MCV, vital aderării României la Schengen

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti: MCV, vital aderării României la Schengen
<p>Interviu Ambasadorul Germaniei</p>

Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va înclina balanţa în cazul unei decizii favorabile sau nu aderării ţării noastre la Schengen. Declaraţia a fost făcută de Excelenţa sa Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, în exclusivitate pentru Realitatea TV. Oficialul a explicat că Uniunea Europeană aşteaptă să vadă ce progrese a înregistrat România înainte de a lua o decizie privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie. Interviul integral va fi difuzat sâmbătă la Realitatea TV.

"Germania şi-a legat decizia în legătură cu aderarea României de respectarea acquis-ului Schengen, de evaluări pozitive ale progresului României în ceea ce priveşte criteriile stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) al Uniunii Europene. De aceea, Germania va studia cu atenţie următorul raport MCV ce va fi publicat în curând. Cooperăm în legătură cu toate capitolele şi chestiunile, îndeaproape cu partenerii noştri europeni şi Comisia Europeană", spune ambasadorul

Întrebat cum răspunde Berlinul valului de proteste anti-islamiste organizate pe teritoriul Germaniei, ambasadorul a răspuns prompt: "Ştim că aceste proteste care au avut loc mai ales la Dresda sunt urmărite îndeaproape în afara graniţelor Germaniei, de asemenea şi în România, ceea ce este de înţeles. Pentru că, în primul rând, noi, germanii ştim despre responsabilitatea particulară a aşa numitelor "capitole întunecate" ale istoriei noastre, ştim ce înseamnă acest lucru pentru noi, până în zilele noastre. În al doilea rând, chestiunea legată de modul în care să fie abordate imigraţia, islamul, şi, în termen mai larg, frica crescândă de o lume în haos, ajunge cu mult în afara graniţelor Germaniei. Este o chestiune europeană, dar, în mod clar, din nefericire, nu ocoleşte Germania. Sunt uşurat când văd că, în oraşe din întreaga ţară, oamenii demonstrează curaj, participă la marşuri şi spun "NU" unor mişcări precum PEGIDA şi anti-islam, unor proteste anti-imigranţi. Nu trebuie să se aleagă între a respinge fundamentalismul şi terorismul sau a respinge rasismul şi naţionalismul. Ambele variante sunt incorecte".

Mai multe articole despre:
Germania Berlin interviu ambasador